VIJESTI

PORODICI SINANOVIĆ ZABRANJEN ULAZAK U TURSKU Jedino smo razumjeli da su dva puta izgovorili riječ "teroristi"!

Demis i Sabina šokirani nakon što su vraćeni u Njemačku

Autor:Dž. ČOLAK

24.6.2015

Porodici Sinanović iz Bosne i Hercegovine, koji inače žive u Njemačkoj, u ponedjeljak nije dozvoljen ulazak u Tursku jer su, prema njihovim navodima, službenici aerodromskog osiguranja sumnjali da su teroristi.

Let im je bio u ponedjeljak u 6.15 sati sa aerodroma u Dizeldorfu (Düsseldorf), i kako kažu, njihovo ljetovanje je bilo uredu do dolaska na aerodrom u Antaliji (Antalya) gdje su izdvojeni od ostalih turista i odvedeni na ispitivanje u posebnu sobu. 

- Ništa nam 15 minuta nisu govorili. Zatim je došao jedan radnik i upitao nas da li govorimo engleski. Moja žena je rekla da ga slabo razumije, a ja nikako. Tražili smo osobu koja govori njemački ili bosanski, ali oni su to odbili - priča nam Demis Sinanović.

Kako su nam kazali, koliko su mogli razumijeti, jedan od radnika rekao je da je problem ime Sabina Sinanović, te da se ona odmah mora vratiti u Njemačku. S obzirom da su putovali sa dvoje djece, Demisu je dozvoljen ulaz u Tursku sa njima, ali ne i Sabini.

- Kazali su nam da se mora vratiti u Njemačku i javiti u tursku ambasadu. To je bio pravi šok za nas jer smo željeli sa djecom na godišnji odmor. Tražili smo telefone da nazovemo prijatelje koji pričaju turski, ali i to su nam više puta odbili. Jedino što smo razumjeli je riječ teroristi, koju su izgovorili dva puta - kazao nam je Sinanović.

Demis i Sabina do sada su više puta putovali u Tursku, ali ovo je prvi put da su vraćeni. Kažu da još ne mogu sebi doći nakon ovog događaja.

Kako saznajemo, za njihovu priču je zainteresirana i njemačka WDR televizija, koja će sutra doći da ih snimi.

- Osuditi nekoga za teroristu samo po imenu Sabina Sinanović je stvarno žalosno, a naročito za osobu koja nema veze sa politikom ili fundamentalizmom i živi normalan porodični život - dodaje razočarani Sinanović.