BIH

STANOVNICI SELA KUZMANI Ako zatvorite školu napuštamo selo!

Dalje egzistiranje u potpunosti neisplativo

N. L.

24.6.2015

Zbog novog plana optimizacije školske mreže, područnoj školi u selu Kuzmani, nedaleko od Teslića prijeti zatvaranje. U ovu školu, naime, idu samo četiri učenika te je jednostavno zaključiti kako je njeno dalje egzistiranje u potpunosti neisplativo.

Ipak, roditelji učenika žestoko se bore za opstanak škole te prijete kako će napustiti i ovako odumirujuće selo, ukoliko se škola zatvori.

Ljudi u Kuzmanima su navikli živjeti bez fiksne telefonije, signala za mobilne telefone i struje, ali tvrde kako bi život bio potpuno nemoguć ako bi se ugasila čak i škola.

Slavica Bagić, jedna od roditelja učenika koji pohađa ovu školu kazala je kako će biti primorana da napusti selo u kojem živi skupa s porodicom, ukoliko se škola zatvori, jer će u tom slučaju od prve škole biti udaljeni čak 18 kilometara, od čega je polovina makadamski put.

Iako žive od obrađivanja zemlje roditelji su spremni napustiti svoje selo, ako njihova djeca ne budu imala gdje pohađati nastavu.

Radislavka Trivunčević, takođe majka učenika ove škole tvrdi kako bi u gradu morali plaćati kiriju te kako ne zna da li bi spajali kraj sa krajem u tom slučaju.

Za rad u ovom selu jako je teško pronaći učiteljicu, ali sadašnja prosvjetna radnica Marijana Kasumović bez problema obavlja svoju dužnost, putujući svakodnevno na radno mjesto, kilometrima udaljeno od grada.

Kao jedina učiteljica u ovom mjestu istakla je kako su sva četiri đaka jako dobra i poslušna te kako bi bilo jako tužno da ovo selo ostane bez škole. Dodala je kako smatra da su i mještani izuzetno susretljivi i prijatni.

Zatvaranju ove škole ne protive se samo đaci, roditelji i učiteljica, nego i načelnik općine Teslić, Milan Miličević, koji se žestoko bori protiv zatvaranja škole.

Direktor Osnovne škole u Tesliću, kojoj pripada i ova područna škola istakao je kako su uslovi za život u ovom selu jako teški te kako bi djeci zaista bilo teško putovati, budući da je jedina autobuska linija za grad ona u 5:30 i 13:30 sati.

Ipak, sudbina učenika ove škole još je jako neizvjesna, kao i sudbina njihovih roditelja koji još ne znaju gdje će u budućnosti živjeti ukoliko ustanovu zatvore.