CRNA HRONIKA

DOSJE Iživljavanje koje ni odrastao čovjek ne bi preživio!

ZLOČIN I KAZNA Smrt malog Smaje u režiji njegovih dželata - majke, očuha, djeda i nane

Redakcija

25.6.2015

Rijetkost je u našem pravosuđu, barem prema riječima pravnih eksperata, da se dogodi slučaj ubistva četverogodišnjeg dječaka, a da počinioci budu njegova majka, očuh, djed i nana.  

Takav slučaj, nažalost, dogodio se u februaru prošle godine u Hadžićima kraj Sarajeva kada su malog Smaju Ćesira, nakon višemjesečnog brutalnog mučenja, ubili njegovi “najmiliji” - majka Ena, očuh Salih Arnautović te djed i nana Emir i Munira Lipa.

Nemušta odbrana

Tokom ovog mučnog suđenja ono što je još više zgrozilo bh. javnost je nemušta odbrana porodice iz pakla gdje su krivicu svaljivali jedni na druge.

Njihova svjedočenja su, osim iskazivanja lažnog kajanja, obilovala i međusobnim optuživanjima, u čemu su prednjačili vanbračni supružnici Ena i Salih, koji su osim zločina nad nevinim bićem na savjesti kao bračnu stečevinu podijelili ukupno 80 godina zatvora koje im je u ime zgroženog naroda prvostepeno izrekao sudija Jasenko Ružić.

Enini roditelji, a dječakovi nana i djed Emir i Munira Lipa osuđeni su na po dvije i po godine zatvora zbog učestvovanja u ovom zločinu.   

Gotovo da nije bilo ročišta u ovom predmetu a da svojim izjavama optuženi nisu izazivali mučninu u želucu običnom građaninu.

Najveću pažnju izazvalo je svjedočenje Ene Lipe, koja je kao Smajinog glavnog zlostavljača označila svog vanbračnog partnera Saliha. Prema njenim riječima, očuh se na Smaji iživljavao “kad nije imao novca za travu” tako što ga je udarao i šamarao.

smajo-cesir-5

Smajo Ćesir: Strašna smrt

- On je loš kad se nadrogira - kazala je tada Lipa te dodala da nije zaštitila dječaka jer se bojala Arnautovića, jer joj je prijetio da će je ubiti.

Ispričala je da je kobnog dana Arnautović “povukao nešto bijelo” i zapalio džoint, nakon čega je dječaka udarao šakama u prsa, od čega je on padao.

Svjedočeći o odnosu njenih roditelja i ubijenog dječaka, Ena Lipa je upadala u kontradiktornosti, zbog čega je tužiteljica Ivana Petković više puta predočavala iskaz koji je optužena dala u istrazi.

U kontradiktornosti s iskazom iz istrage bilo je i njeno svjedočenje o tome u kojem trenutku je kobnog dana dječaka udarila metalnom kopčom kaiša po glavi. Naime, ona je u sudnici kazala da je dječaka udarila prije nego što ga je Arnautović počeo tuči, dok je tokom istrage tvrdila da je to bilo u međuvremenu, odnosno dok ga je očuh tukao, od čega se dječak uneredio.

ena-sudnica

Ena Lipa u sudnici: Svaljivala nedjela na vanbračnog supruga

Arnautović se tokom davanja svog iskaza pred postupajućim vijećem revanširao svojoj nevjenčanoj supruzi te je zločin pokušao prebaciti njoj. Svoje svjedočenje Arnautović je tada započeo od momenta kada je upoznao Enu, a što je dodatno Vijeću dalo do znanja o kako nemoralnim osobama se radi.

- Enu sam upoznao preko mog prijatelja Jasmina Hodžića, s kojim je došla kod mene na vikendicu u Miševiće. Oni su tu vodili ljubav i, kada je krenula na autobus, rekla mi je da njoj treba pravi muškarac koji će se brinuti o njoj. Tada nije rekla da ima djecu, nego je kazala da su djeca od njenog brata, iako sam ja njoj sve ispričao o svom životu. Nakon izvjesnog vremena Ena je opet došla na vikendicu i bila 20 dana. Tada je i sa mnom i s Jasminom vodila ljubav i ja sam je htio ostaviti jer nisam želio biti s takvom ženom. No, ona nije htjela ići iz vikendice. Odlazila bi na dva-tri sata, vratila se i govorila da su je roditelji istjerali iz kuće - kazao je tada Arnautović, prenerazivši sve u sudnici.

Nadalje, on je kazao da ga je Ena poslije izvjesnog vremena pozvala na večeru u kuću u kojoj je živjela s roditeljima i da je on tada češće počeo dolaziti kod njih i da je tek tada saznao da su djeca njena.  

arnautovic-sudnica

Inspektor vodi Arnautovića na saslušanje poslije hapšenja

Između ostalog, naveo je i da je djecu često nalazio ispod stola.

- Jedne noći je Smajo plakao i govorio: “Ena, uzmi me.” Ena nije htjela ustati da ga smiri. U sobu je ušao Emir Lipa s kaišem. Uzeo je dječaka i u mraku ga bacio. Dječak je letio kroz mrak i udario o zid. Meni je rekao: "Šuti, ti se ne miješaj" te ga je nastavio tući još dva-tri sata - rekao je tokom svjedočenja Arnautović.

Mučenje i smrt

On je dodao da je Enu napustio zbog maltretiranja dječaka i otišao u Miševiće, ali da je ona došla za njim i molila ga da se vrati, govoreći da je trudna.

- Ena je tukla Smaju kaišem, oklagijom i drugim predmetima, a vukla ga je i za genitalije. Meni je, kada bih je pitao za povrede, govorila da su djeca pala, spotakla se i slično. Govorio sam joj da ne tuče djecu i, ako vidim još jednom povrede na djetetu, da ću ja njoj iste nanijeti. Kobnog dana došao sam u kuću oko osam sati ujutro da uzmem neke svoje stvari jer sam se htio odseliti od njih. Donio sam neko željezo i mesing te ga dao Emiru da ode da ga proda da djeca šta imaju jesti. Ena je spavala, a Smajo je stajao pored nje i rukama se držao za krevet. Izgledao mi je izbezumljeno. Probudio sam je i pitao šta je s djetetom. Ona je kazala da se ne miješam gdje mi nije mjesto, a potom nam je napravila doručak - ustvrdio je Arnautović.

Nakon toga rekao je Eni da je napušta.

- Ona je tada poludjela. Pojačala je muziku na tranzistoru, a Smaju je tjerala da hoda. Ja sam otišao u toalet, a kada sam se vratio, vidio sam dijete bez svijesti jer ga je ona u međuvremenu udarila šakom. Rekla mi je da će sve meni spakovati i mene optužiti te je dodala da ja ne znam šta je još s djetetom rađeno. Pokušao sam Smaju osvijestiti i davao sam mu umjetno disanje, no on je samo povraćao i uneredio se. Skinuo sam mu odjeću i, kada sam mu vidio tijelo, zgrozio sam se. Tada je utrčao Emir te komšijom autom odvezao Smaju u Hitnu pomoć. Ena je sjedila mirno kao da se ništa ne dešava - tvrdio je u sudnici Arnautović.

U nastavku svjedočenja rekao je da je sjeo na bicikl i krenuo prema Domu zdravlja. No, Ena ga je nazvala i rekla da je Smajo umro i da će njega optužiti za sve.

Prema njegovim riječima, Ena je Smaju tukla jer je ličio na njegovog biološkog oca, odnosno njenog prvog supruga.

- Nijedno krivično djelo koje mi se stavlja na teret nisam počinio. Da jesam, ne bih čekao ovaj dan da mi se sudi, sam bih sebi presudio - kazao je na kraju Arnautović.

Djed Emir pod amnezijom

Djed Emir Lipa je tokom svjedočenja ispričao da je s Arnautovićem imao korektan odnos te da prije dana ubistva malog Smaje nije znao za zlostavljanje. Prema njegovim riječima, samo je jednom primijetio da dječak ima modricu ispod oka te kasnije kada je imao gips na ruci i slabije se oslanjao na jednu nogu.

Ispričao je da ga je na dan kada je dječak ubijen Arnautović pozvao i kazao mu da “djetetu nije dobro”.

emir-lipa

 Emir Lipa: Nije znao za zlostavljanje

- Ono što sam vidio kad sam ušao u sobu, ne dao Bog nikome… Šta su uradili s djeteta... Dijete je ležalo na podu, ispod njega je bio čaršaf, a Sale mu je davao umjetno disanje. Bio je go od pasa prema dole, genitalije su mu bile krvave i bio je pun modrica - ispričao je dječakov djed i dodao da ga je on umotao u čaršaf i odnio do komšije, koji ih je povezao prema Domu zdravlja.

- Plakao sam i dozivao ga, on je samo jednom prevrnuo očima, kasnije je prestao reagirati - rekao je Lipa i dodao da nikad nije saznao šta se tog dana tačno desilo s njegovim unukom.

Tužiteljica Ivana Petković je i njemu predočila iskaz iz istrage kada je kazao da je i ranije primijetio da dječak ima povrede koje su izgledale kao da je neko gasio cigarete na dječakovoj koži i natečenu usnu, na što je Lipa odgovorio da je za to mislio “da će proći”. 

Nana Munira: Nije se zanimala za Smajine povrede

Iskaz pred Sudskim vijećem dala je i optužena Munira Lipa, nana ubijenog dječaka.

Munira je tokom svjedočenja kazala da se ona najviše brinula o Eninoj djeci, nakon što se razvela od prvog supruga. Rekla je da nikad nije udarala djecu na način koji bi ih mogao povrijediti te da su Smaju, iako je, prema njenim riječima, bio dosta živahan, ukućani smirivali tako što su mu obećavali da će mu nešto kupiti ili ga negdje odvesti, a rijetko bi ih "prutićem ili rukom udarali po stražnjici”.

Kod Smaje je od povreda vidjela kad je imao gips na ruci i modricu na licu 15-20 dana prije njegove smrti te jednom prilikom krvavu fleku na gaćicama kada je Ena bila odsutna zbog ginekološkog pregleda, a ona stavljala dijete na tutu.

munira-sudnica

 Nana Munira tokom svog svjedočenja

Ispričala je da joj je Ena za gips i modricu rekla da je od pada, a za krvave gaćice da je dijete nekoliko dana imalo tvrdu stolicu i da mrlja potječe od toga.

I pored insistiranja tužiteljice, optužena nije mogla objasniti zašto se nije više zainteresirala za porijeklo te mrlje i zašto je u istrazi neke događaje opisivala na jedan, a na suđenju na drugi način.

- Bila sam u šoku zbog svega i ne sjećam se ni šta sam pričala ni šta sam potpisala - rekla je Lipa, dodavši da ne može razlučiti šta je ona vidjela, a šta joj je kasnije ispričao Emir.

Između ostalog, njen iskaz se razlikovao od onoga iz istrage kada je rekla da je nekoliko puta čula Smaju kako plače u sobi, kao i da je kobnog dana vidjela Arnautovića kako mališanu daje vještačko disanje. U sudnici je rekla da je samo jednom prilikom čula Smaju da plače, ali da nije mogla ući u sobu jer je bila zaključana, a da je na dan kad je mališan ubijen vidjela samo kada ga je njen suprug umotao u čaršaf i istrčao da zove komšiju u pomoć.

Rekla je i da je prvooptuženi Arnautović, prilikom svjedočenja, "pola slagao od onoga što je ispričao", kao i da njen suprug Emir nikada nije bio nasilan prema njoj, njihovoj djeci ili unučadi.

Strah od Arnautovića

Ena je na suđenju kazala da njeni roditelji Smaju nisu tukli da ga povrijede, nego “pomalo šipkom ili kaišem po stražnjici, kao odgojnu mjeru”, dok je pak u istrazi rekla da su dječaka tukli svi osim njenog brata, i to “posebno kada nazove Suad Ćesir (dječakov otac, a njen bivši muž) i prijeti, pa njih to iznervira”. Tvrdila je i da njeni roditelji nisu znali za fizičko maltretiranje djeteta, dok je ranije izjavila da jesu, ali da nisu ništa govorili jer su se bojali Arnautovića.

Otišao na kafu poslije ubistva

Bračni par Mehmed i Mirsada Ramić, komšije porodice Lipa, također su dali iskaze pred postupajućim vijećem. Aranutović je, inače, često kod njih po kući radio popravke. Naime, Arnautovićeva sestra udata je za Mirsadinog sina iz prvog braka te su tako upoznali i Saliha. Nekoliko puta, kazali su supružnici, sa Salihom je kod njih dolazila i Ena, a i Smajo. Kako su kazali, ništa čudno u njihovom odnosu nisu primijetili, a Smajo se, dok je boravio kod njih, igrao s njihovim osmogodišnjim sinom. Oboje su kazali da su vidjeli Smaju kada mu je ruka bila u gipsu, ali da su im rekli da je pao i slomio ruku. Druge modrice na dječaku nisu vidjeli.

- Na dan kada je Smajo ubijen Salih je dolazio kod mene na kafu. Nisam primijetila da je uznemiren. Zadržao se oko sat i otišao, a potom je došla policija da pita je li dolazio - kazala je Mirsada Ramić.

Uplašena djevojčica

Munira Lipa je tokom svog svjedočenja ispričala i kako je petogodišnja sestra malog Smaje samo jednom noćila s majkom i Arnautovićem u sobi, a da je ujutro sva bila isprepadana i da se upiškila. Djevojčica nikada nije rekla šta je te noći toliko uplašilo, iako je ona pitala.

Do dana današnjeg nisam saznala čega se tada toliko prepala - rekla je Lipa.

Arnautović istukao trudnu suprugu

Na Sudu je svoj iskaz dala i bivša nevjenčana supruga Saliha Arnautovića Amina Pozder, koja je u svom potresnom svjedočenju ispričala kako je Arnautović i nju tukao dok je živjela s njim.

- Udario me šakom u stomak, od čega sam počela povraćati, i to dok sam bila trudna - ispričala je tada pred zapanjenom publikom Pozder.
 
Drugi put, nakon čega je s njihove zajedničke dvije kćerke uspjela pobjeći od drogiranog Saliha, udario je šakom u glavu, od čega je pala u nesvijest, a zatim je podigao jednu od njihovih kćerkica uzrak prijeteći da će je tresnuti o pod.
Žena je uspjela oteti dijete i pobjeći od pomahnitalog Arnautovića te pomoć potražiti u Hitnoj pomoći.

Vezana vijest

DOSJE Prekasno sam saznao za zlostavljanje moje djece

DOSJE Ubistvo malog Smaje izvedeno je na podmukao način