BIH

IZETBEGOVIĆ SA BRITANSKIM AMBASADOROM Oslobađanje Orića ključno za odnose BiH i Srbije

Na današnjem sastanku

N. K.

23.6.2015

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwarda Fergusona.

Razgovarano je o političkoj situaciji u zemlji i regiji, kao i o predstojećem obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

Između ostalog, sagovornici su se usaglasili o potrebi ubrzanijeg provođenja reformi neophodnih za euroatlantske integracije naše zemlje. Izražena je nada da će u entitetu RS, u skorije vrijeme, biti usvojena reformska agenda koja bi omogućila snažniji iskorak naše zemlje prema EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović je ovom prilikom izjavio da je puštanje Nasera Orića iz ekstradicijskog pritvora u Švicarskoj i njegov povratak u BiH od krucijalnog značaja za nastavak oporavka odnosa naše zemlje i Srbije.

Dodao je da je hapšenje Nasera Orića u Švicarskoj i ponašanje Republike Srbije u ovom slučaju neprihvatljivo i razočaravajuće.

– Izetbegović je zahvalio Velikoj Britaniji za Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je dostavljena Vijeću sigurnosti UN-a. Ocijenio ju je vrijednom i izrazio nadu da će je podržati i druge zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a. Istakao je da je zahvalan zbog obima i načina obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, koje će biti organizovano širom Velike Britanije. Također, on je potvrdio učešće na centralnoj svečanosti obilježavanja, koja će biti održana u Londonu, 6. jula tekuće godine – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.