VIJESTI

Roditelji iz Kotorskog odbili primiti svjedočanstva o završenom razredu svoje djece

Nakon što su im u školi ispisali svjedočanstva sa "bošnjačkim" jezikom

Autor:M. Čabrić

23.6.2015

Kao što su i najavili, danas su roditelji 156 osnovaca iz područnog odjeljenja OŠ "Milan Rakić" iz Rudanke u Kotorskom kod Doboja odbili preuzeti svjedočanstva o završenom razredu, dok je 27 osnovaca srpske nacionalnosti uredno primilo svjedočanstva.

Razlog odbijanja roditelja bošnjačke djece da prime svjedočanstva o završenom razredu je što su u njima, za razliku od ranijih godina, u rubrici maternji jezik umjesto bosanskog upisan "bošnjački" jezik.

elvedina-becic

Elvedina Bečić

- Mi to nećemo nikada prihvatiti jer "bošnjački" jezik ne postoji. Nije nas iznenadilo što su nas naši političari ponovo zaboravili. Očekujem da će nas konačno čuti. Ako ne, ja sam spreman djecu na dalje školovanje slati u Fedaraciju - kaže Elvedina Bečić iz Kotorskog.

Roditelji insitiraju da u Ministarstvu prosvjete RS  promijene ovu odluku.

- Mi mo uputili pismo Ministarstvu prosvjete RS i vjerujem kako će se pronaći kompromis. Vjerujem u insititucije sistema i nadam se pozitivnom ishodu ove situacije - kaže Mehmed Trnjanin, zamjenik predsjednika MZ Kotorsko.

mehmed-trnjanin

Mehmed Trnjanin

Direktor OŠ "Milan Rakić" nam je kazao kako je postupio po novom Nastavnom planu i instrukcijama iz Pedagoškog zavoda  RS i Ministarstva provjete gdje tvrde kako nije riječ o politici nego gramatici.

- U skladu sa tvorbenim pravilima srpskog jezika izvedeni su i nazivi srpski, hrvatski i bošnjački jezik - kazala je Radmila Kocić, pomoćnica ministra prosvjete RS.