KULTURA

Na programu filmovi, izložbe fotografija, panel diskusije, prezentacije knjiga i performansi

Drugi WARM Festival u Sarajevu od 28. juna do 4. jula

Autor:M. Ču.

19.6.2015

Remy Ourdan, predsjednik WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) i Velma Šarić, programska direktorica WARM Festivala, predstavili su danas u kinu "Meeting Point" program drugog WARM Festivala koji će se u Sarajevu održati od 28. juna do 4. jula.

Programski će festival i ove godine publici ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije, prezentacije knjiga i performans ulične umjetnosti, aktivnosti koje na različite načine obrađuju temu savremenih konflikata.

Podsjećajući da je ideja o WARM Fondaciji nastala u Sarajevu prije tri godine s ciljem osnivanja WARM Centra, predsjednik Fondacije, Remy Ourdan, istakao je da ovaj projekat jedinstven u svijetu zbog toga što se jedini bavi svim svjetskim konfliktima i zato što uključuje sve discipline, historičare, umjetnike, novinare, borce za ljudska prava, ali i same borce.

- Projekat je i dalje u fazi pokretanja tako da i dalje radimo na prikupljanju sredstava za osnivanje WARM Centra u Sarajevu. U međuvremenu smo pokrenuli mnogo inicijativa širom svijeta, a uskoro bismo trebali otvoriti i naš ured u Ženevi. Sarajevo je srce naše ideje i zbog toga želimo imati kontinuitet u održavanju ovog festivala - naveo je Ourdan.

WARM Festival će ove godine imati dvije svjetske premijere. Film Nedima Lončarevića "Srebrenica's Voices" prikazan će biti 1. jula u 21 sat dok će projekcija filma francuskog reditelja, Florenta Marciea "Commander Khawani", zvanično zatvoriti festival 04. jula u 19 sati.

Svoju evropsku premijeru će 3. jula u 21 sat imati i film “The Last Patrol“ poznatog američkog pisca, Sebastiana Jungera, koji će nakon projekcije sa prisutnima razgovarati o svom ostvarenju.