REGION

AMERIKANCI OBJAŠNJAVAJU Zašto se mrze Srbi i Hrvati?!

Na YouTubeu objavljen "informativno-edukativni" video

Autor:A. Vr.

19.6.2015

 

Grupa iz SAD-a, koja stoji iza kanala "TestTube", objavila je na YouTubeu "informativno-edukativni" video u kom objašnjavaju odnos Hrvatske i Srbije.

- Od religijskih konflikata do sporova oko granica, Hrvatska i Srbija se decenijama sukobljavaju. Otkrivamo šta se krije iza tog animoziteta i zašto se ove zemlje mrze - stoji u opisu videa.

U svom izlaganju navode da se neće previše fokusirati na geografske aspekte priče, već kreću od činjenice da su Hrvati i Srbi "narodi istočne Evrope koji vijekovima žive jedni pored drugih", ali jedni su većinom pravoslavci, dok su drugi katolici.

U videu se spominje i nastanak Jugoslavije, kralja Aleksandra, Njemce, naciste, marionetsku državu, najnoviji rat, proglašenje hrvatske nezavisnosti, optužbe za genocid.

A iz nekog razloga su, u nastojanju da slikom poprate objašnjenje, u video stavili fotografije Beograda i Splita, pa se iz konteksta može zaključiti da ta dva grada predstavljaju glavne gradove Srbije i Hrvatske.

- Danas se spore čak i oko zajedničke granice, rijeke Dunava. Ukratko, Hrvati i Srbi se mrze zbog stotina godina konflikta, ratova i različite religijske ideologije. Čini se, nažalost, da se taj konflikt nastavlja – zaključuje se na kraju videa.