BIH

MOSTAR Troje djece umrlo zbog bakterije, kod još četvero klebsiellla bila jedan od uzroka smrti

Potvrđeno na pres- konferenciji u Kliničkoj bolnici

M.H.

19.6.2015

U prostorijama Uprave Kliničke bolnice Mostar jutros je, nakon informacije da su u bolnici, na odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju, zbog pojave bakterije i epidemiološki povezanih slučajeva bolničke infekcije umrle tri bebe, održana konferencija za novinare.

-Od početka ovog mjeseca tri bebe preminule su a uzrok smrti je bakterija „klebsiella pneumoniae“ koja je jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija u cijelom svijetu. Također od početka ove godine preminulo je ukupno desetero djece koje se liječilo, od toga još kod četvoro je jedan od uzroka smrti bila ta bakterija, ali znači ne najvažniji uzrok smrti jer su to bila ostala teška patološka stanja -potvrđeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Vesna Brkić, šefica Klinike za dječije bolesti Kliničke bolnice, Ivan Čavar, pomoćnik direktora Kliničke bolnice,  Maja Ostojić, član Komisije za bolničke infekcije, prim.dr. Jelena Ravlija, te Darinka Šumanović Glamuzinam voditeljicaKatedre za pedijatriju u Kliničkoj bolnici Mostar.

Brkić koja je bila vidno potresena i kroz suze prije svega rekla kako joj je veoma žao zbog ovog što se desilo na Klinici, te je izrazila dubuku sućut porodicama preminule djece.


-Zadnjih 12 dana na našem Odjelu su umrle dvije bebe  koje su bile blizanke, te nažalost još jedna beba koja je transportirana u Zagreb. Te dvije bebe ne samo da su imale infekciju nego su bile nedonoščad i to je pored infekcije jedan od riziko faktora koji doprinosi smrtnosti- kazala je Brkić.

Također je rečeno kako je kod još sedmero djece blagovremeno potvrđena ova bakterija no ona se uspješno liječe.