BIH

Dženaza u Potočarima bi mogla biti otkazana zbog Orića?!

Srebreničani razmišljaju o radikalnom potezu iz protesta

K. Ke. - S. Sm.

19.6.2015

Kolektivna dženaza za ubijene Srebreničane mogla bi biti otkazana ako ratni general Naser Orić ne bude pušten iz pritvora, ili u slučaju da ga švicarske vlasti isporuče Srbiji, koja ga tereti za navodne ratne zločine u selu Zalazja.

Tim bi se činom u svijet poslao i svojevrsni protest, koji govori da nema smisla ukopavati ubijene dok se Bošnjaci progone po svijetu. Da ovaj scenarij nije nemoguć, potvrdila nam je jučer i predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, koja je kazala da ona lično o tome ne može odlučivati.

- Koliko znam, bilo je nekih majki koje su pričale o tome, ali još je rano da se donese neka odluka. Ne mogu ja niti udruženje o tome odlučivati. Ako žene koje ukopavaju svoje najmilije odluče da to žele tako uraditi, mi ćemo ih podržati – kazala je Subašić.

munira subasic

Foto: Avaz (Subašić: Ne odlučujem ja)

Istu informaciju potvrdila nam je i Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

- Ništa nije isključivo, sve je moguće. Navodno je bilo o tome riječi, ja sam tek danas stigla u BiH pa sam samo čula nešto o tome – dodala je Mehmedović.

hatidza-mehmedovic

Foto: Avaz (Mehmedović: Čula sam priče)

Pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida i 15. komemoraciju i dženazu odvijaju se po planiranoj dinamici i u završnoj su fazi, kazali su nam u Organizacionom odboru. 

U Memorijalnom centru Potočari završene su sve tehničke pripreme za smještaj zvanica i učesnika dženaze. Iznad ovog memorijala urađen je plato za prijem zvanica i pristup do te lokacije, čime će biti otklonjene gužve oko musale, a privode se kraju radovi na postavljanju nišana za 175 žrtava ukopanih na prošlogodišnjoj dženazi. Radovi na kopanju kabura za do sada 115 identificiranih žrtva bit će završeni na vrijeme.

Naredne sedmice će početi radovi na uređenju trase „Marš mira 2015“. 

Policija očekuje 50.000, organizatori 100.000 ljudi

Pripreme za osiguranje skupa 11. jula odvijaju se uz korektnu saradnju sa svim sigurnosnim agencijama iz okruženja, izjavio je jučer načelnik Centra javne bezbjednosti Bijeljina Žarko Ćosić, prenosi Srna. On je kazao da organizatori očekuju da će 100.000 ljudi doći 11. jula u Srebrenici, a policija procjenjuje da bi ih moglo biti 50.000.