BIH

MOSTAR Preminule tri bebe na Kliničkom odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju

Smrt se dovodi u vezu sa bolničkom infekcijom

J. Be. - M. S.

18.6.2015

Tri bebe preminule su u posljednjih desetak dana u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar, a smrt se dovodi u vezu sa bolničkom infekcijom.

- S ciljem uklanjanja uzročnika i sprečavanja širenja infekcije na Odjeljenju se provode pooštrene mjere nadzora i kontrole - navodi se u saopštenju mostarske bolnice.

Iz Univerzitetske kliničke bolnice Mostar potvrdili su da su na Kliničkom odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju ove bolnice registrovani epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija s nažalost smrtnim ishodom, uzrokovanih s bakterijom Klebsiella pneumoniae.

- U nutar deset dana umrle su tri bebe, od toga dvije bebe su umle kod nas u bolnici, a jedna u bolnici u Zagrebu. Bebe koje su umrle kod nas su nedonoščad, rođene su 4.6., a termin je bio 22.7. Na samom porodu bebe su oživljavane, i plodna voda je bila žuta. To što se u mostarskoj bolnici desilo nije stvarno alarmantno da bi se javnost uznemirila. To se dešava u svim kliničkim centrima, neki čak zatvaraju svoja odjeljenja, dok se ne izvrši dezinfekcija - kazala je dr. Vesna Brkić, šef Klinike za dječije bolesti Kliničke bolnice Mostar .

U Mostaru se posljednjih dana pojavilo više informacijama o preminuloj novorođenčadi u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar zbog kojih je javnost vidno uznemirena.

- Samo u jednom uzorku nađena je obična Kllebsiella pneumoniae, a ne enteropatogena. Ali morate računati da je to nezreli organizam i da sve ono što se desi unutar sedam dana nakon poroda je ono što se inficiralo u utrobi majke. Nema apsolutno nikakvog razloga za paniku - pojasnila je dr. Brkić.

Dr. Brkić rekla je da se u klinici svakodnevno se uzimaju brisevi, kontroliraju cjevi, respiratori i osoblje koje se brine o bebama. Te kazala kako se trenutno se u bolnici nalazi još jedno dijete koje je na respiratoru, dok je drugo dijete pušteno kući i ponovila da nema razloga za paniku.

- Sve je još na pretpostavkama da se radi o bolničkoj infekciji. Naše povjerenstvo za bolničke infekcije radi i imat ćemo informacije kada ovo povjerenstvo završi svoj posao. Nema razloga za paniku niti se može govoriti da je riječ o epidemiji - kazala nam je dr. Brkić.