BIH

Ruski ambasador Ivancov za "Avaz": U Srebrenici se dogodio genocid!

Govorio je o posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira

Kenan KEŠMER

18.6.2015

Pjotr Ivancov, ambasador Rusije u BiH, u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio je o posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojoj su prvi put svi zaključci usvojeni jednoglasno, potom o genocidu u Srebrenici, integraciji BiH u NATO, ali i o odnosu prema usvajanju rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima (UN).

Sjećati se datuma

Posljednju sjednicu PIC-a obilježilo je to što su svi zaključci usvojeni jednoglasno, što do sada nije bio slučaj. Šta se promijenilo?

- To ne znači da se stav Rusije o nekim pitanjima promijenio. PIC je napravljen na osnovu Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Ruska Federacija. Kao zajednički instrument država koje garantuju Dejton imajući za cilj njegovo ispunjavanje. Uvijek smo polazili od toga i nastavit ćemo tako. To ne znači da su stavovi članica PIC-a uvijek jednaki. Mi imamo svoj nacionalni stav i nekad je on različit.

Ipak, usvajanjem kominikea složili ste se da se dogodio genocid u Srebrenici, čime ste se udaljili od aktuelne politike čelnika RS, pa i od svojih ranijih stavova.
 
- Ako pažljivo pogledate kominike, vidjet ćete da se ne radi samo o ovoj užasnoj tragediji Srebrenice nego i drugim zločinima tokom rata. Naravno, u ovoj godini je 20 godina od tragedije i svi to razumiju. I ako hoćemo doći do pomirenja, moramo se sjećati da svaki od naroda ima svoju tragediju i datume kojih se želi sjećati i ne smijemo ih zaboraviti niti negirati. I to nije samo naš stav nego i stav ostalih članova PIC-a.

Govorite da se ne smije negirati nijedan zločin, pa ni onaj genocida u Srebrenici, ali do sada ste pažljivo birali riječi, još nijednom niste rekli genocid u Srebrenci već tragedija. Priznajete li tu definiciju zločina?

- Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida.

Velika Britanija pokrenula je pred Ujedinjenim narodima usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja bi na globalnom nivou trebala osuditi ovaj zločin. Predsjednik RS već je najavio da će tražiti da Rusija uloži veto. Ima li Rusija svoj stav o tome?

- O rezoluciji je govoreno i na sjednici PIC-a. Tada još nismo vidjeli tekst rezolucije. Ambasador Velike Britanije potvrdio nam je da će ona biti napravljena za budućnost i da će smisao biti da se sjećamo na žrtve tragedije, ali njena namjera bit će pomirenje naroda BiH. U ovoj rezoluciji stajat će da je bilo žrtava na svim stranama i da moraju biti poštovane, ali u centru je tragedija iz Srebrenice. Također, ambasador Velike Britanije rekao je da će biti uzeto mišljenje lokalnih aktera, ali i međunarodne zajednice. Ovaj nacrt nije konačni dokument i mi se nadamo da će o njemu biti diskutovano u Vijeću sigurnosti UN-a, ali u i BiH. Zbog toga neću da dajem ocjene o ovom nacrtu, jer nije konačan. 

U kominikeu je bilo riječi i o evropskom putu BiH i njenom članstvu u NATO-u. Do sada se Rusija protivila ulasku u NATO-u. Je li se promijenila ruska politika u vezi s tim pitanjem?

- Rusija nije alternativa. BiH sama može izabrati one organizacije i načine saradnje koje joj odgovaraju. Nikada nismo negirali pravo BiH da bude članica EU ili NATO-a. To je vaš izbor. Što se tiče EU, slažemo se da bi učešće BiH moglo doprinijeti stabilizaciji socioekonomske situacije. Što se tiče NATO-a, naš je stav nekako suzdržan. Mi ne vidimo neophodnost učešća u ovoj vojno-političkoj organizaciji. EU i Rusija nisu dvije alternative, razvoj odnosa BiH sa EU ne znači da će to smetati u odnosima s Rusijom.

Nacionalni interes

U posljednje vrijeme mnogo se govori o stranim utjecajima u BiH. Kako to komentirate?

- Naravno, svaka zemlja ima svoj nacionalni interes. Stabilnost BiH zajednički je cilj EU, SAD i Rusije. Ali, postoje određenih interesi, naprimjer ekonomija i politika. Moja zemlja na Balkanu ima veliki interes u energetskoj saradnji. Sjećate se „Južnog toka“, koji, nažalost, nije uspio. Smatram da su svi zbog toga izgubili, ali sada je tu mogućnost „Turskog toka“. Ali, to ne znači da smo mi protivnici na Balkanu.

Poštujemo Dodika, ali i rukovodstvo BiH 

Ne ulazeći u konačni stav Rusije, koliko molbe i zahtjevi iz RS ili Srbije za veto mogu utjecati na stav Vaše države?
 
- Mi poštujemo Dodika, ali isto tako i rukovodstvo BiH i Federacije BiH. Zbog niza razloga imamo tješnje veze s Banjom Lukom nego sa Sarajevom i to je povezano s našom religijom, za to da su naša najveća ulaganja u RS, pa i naši pristupi po nizu međunarodnih pitanju slični Dodikovim. Ali, to ne znači da ćemo raditi kako on kaže. Poštujemo kako on brani prava RS, kako to stoji u Dejtonu, ali mi razgovaramo i s vlastima BiH i Vladom FBiH.