BIH

BHRT prisiljen da ugasi predajnik Veliki Žep

Poštujući odluku RAK-a

Autor:Fena

17.6.2015

Iako je Radio-televizija Bosne i Hercegovine izvršila sve svoje obaveze iz plana prve faze digitalizacije emisione mreže u BiH, te vlastitim sredstvima digitalizirala dio produkcionih kapaciteta unutar BHRT-a, Javni radio-televizijski servis BiH danas je prinuđen da snosi posljedice neprovođenja strateškog plana digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Naime, po rješenju i nalogu Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH), a na osnovu žalbe Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije (RATEL), BHRT je s električnog napajanja isključila TV predajnik na lokaciji Veliki Žep, s kojeg se na 24. kanalu emitirao signal BHT1.

Posljedice ovog čina, na koji je BHRT bio prinuđen poštujući odluku RAK-a, su nesagledive, jer je gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep bez signala BHT1 ostalo 9 TV pretvarača, koji servisiraju šire područje Podrinja uključujući općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Da bi se prevazišao ovaj problem, BHRT je od članica Sistema javnog emitiranja zatražila saglasnost za alternativno rješenje, koje bi bilo upućeno na odobrenje RAK-u, a to je privremeno preštimavanje TV predajnika na susjedni kanal 25 koji je međunarodno iskoordiniran i dodijeljen javnim emiterima za potrebe digitalnog emitiranja u digitalnoj regiji Majevica.

BHRT, Javni radio-televizijski servis BiH, u nadi da će se procesi koji godinama tapkaju u mjestu napokon pokrenuti, poziva sve nadležne i odgovorne institucije na svim nivoima vlasti da preduzmu neophodne korake kako bi BiH krenula u proces digitalizacije u skladu s, već zaživjelim, evropskim standardima, saopćeno je iz BHRT-a.