BIH

Bh. glumica Jasna Diklić: Čekaju da umrem i da mi uzmu stan

Optužuje vlasti Kantona Sarajevo

H. AVDIĆ

17.6.2015

Nagrađivana i cijenjena bh. glumica Jasna Diklić već 63 godine živi u stanu na sarajevskoj adresi Augusta Brauna 14, na Marindvoru. Nije ni slutila da će doći dani kada će se s kantonalnim vlastima morati boriti da zadrži krov nad glavom.

Naime, kada je odlučila 2000. godine predati papire za otkup stana, dobila je odbijenicu, jer je stan u vlasništvu jedne od sarajevskih jevrejskih porodica. Od tada do danas, glumica Diklić, kako ističe, proživljava životnu dramu koja ovih dana zbog aktuelnih vlasti u KS dobiva novi zaplet.

Naš nemir

Njena borba, kako ističe, i borba još 700 nosilaca stanarskog prava koji ne mogu otkupit stanove traje i kroz Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima "Dom".

- Naš nemir postao je još veći jer smo saznali od gospođe koja je zaposlena u kantonalnim institucijama da je 17. juna naš problem u tački 3. dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Mi smo dodati u zakon o otkupu stanova koji se tiče drugih populacija, a nama niko nije javio. Ovog puta odlučili su da se naši stanovi daju u najam, što znači da bismo mi morali plaćati najamninu po kvadratu. To je nevjerovatno! - govori potresena glumica, koja nas je dočekala u stanu.

Stan u kojem ona živi, kako tvrdi, izuzet je iz nacionalizacije 1965. godine, po tužbi vlasnice, za koju kaže da nikada nije živjela u Sarajevu. Vlasnica je, navodi ona, umrla 1973. godine, kao i njen sin, koji je bio jedini nasljednik iz prvog reda. Kako govori glumica, vlasnica je prije smrti vratila stan državi, ali o tome niko iz njene porodice nije obaviješten.

Skupljaju pare

- U svim mojim dokumentima vezanim uz stan, suprotna strana meni je Općina Centar. A šta s novim zakonom koji bi trebali usvojiti? Znači da, ako ne mogu platiti najamninu, moram izaći. Ali, gdje su ti vlasnici s kojim bi napravili ugovor? U ovom prijedlogu koji sam imala priliku lično vidjeti, ne postoji dodatna stavka, napomena, opcija... Oni idu na to da ako nema vlasnika, vjerovatno se plaća sudu, a onda oni skupljaju te pare i rade s našim novcem šta hoće – nastavlja Diklić.

Glumica Diklić, ističe, pokušala je razgovarati s predstavnicima stranaka, ministarstvima... ali već godinama ne nailazi na rješenje.

- Oni čekaju da ja umrem i da mi uzmu stan. Ostali nosioci stanarskog prava dosta su stariji od mene. Oni čekaju da ta populacija poumire, da, kako su nam sve uzeli, i ovo uzmu. A mi imamo samo jedan zahtjev, da nas ne diskriminiraju, kada smo sve uložili u ove prostore, da nam dozvole da otkupimo stanove - govori glumica.  

Moram se boriti!

Ogorčena glumica s pojedinim članovima Udruženja „Dom“ namjerava prisustvovati zakazanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

- Moram se boriti! Po kojem kriterijumu da ja uzmem kofer iz svog stana u kojem sam radila više od pet adaptacija? Strašno je da bi se moja djeca, koja su odrasla ovdje, morala sudski natezati za stan nakon mene. Cijeli svoj život uplaćivala sam i za stambeni fond, oni meni da vrate te pare, ja bih mogla kupiti stan gdje želim. Nepravda užasna, mislim da sam zaslužila da imam stan, kao čovjek koji nikada nije odlazio iz Sarajeva, u kojim sam investirala svoje zdravlje, život... - ističe Diklić.