SPORT

OKBiH je uradio vrhunski posao u organizaciji učešća bh. tima u Bakuu

Edin Branković u Organizacionom komitetu Evropskih igara

E. Ma.

16.6.2015

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, Edin Branković, na prijedlog Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, već osam mjeseci nalazi se u Bakuu gdje je član Organizacionog komiteta Prvih evropskih igara. Mladi Sarajlija je bio mladi ambasador na Omladinskim olimpijskim igrama 2012. i 2014. godine, što mu je otvorilo vrata da se nađe u Azerbejdžanu gdje se od 12. do 28. juna takmiči više od 6.000 sportista iz 49 zemalja.

- Ohrabren i podržan od strane Olimpijskog komiteta BiH i Saveza klizačkih sportova BiH, kada sam završio master studij na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, dobio sam zvanični poziv od Organizacionog komiteta Igara da budem dio organizacije. Prošao sam uspješno neophodnu proceduru i položio testove tako da sam po dolasku u Baku bio jedan od 25 magistranata Evrope – rekao je Branković.

Nakon mjesec intenzivnog treninga iz oblasti "Sportskog menadžerstva i liderstva“ Branković je dobio vodeću ulogu glavnog menadžmenta dvorane borilačkih sportova u kojoj su sportovi hrvanje, sambo i džudo. Sa još pet kolega vodi cijeli menadžment i organizaciju Igara od 1.200 ljudi u jednoj smjeni, a ujedno, pošto su dominantna dvorana, prave indirektno kriterij za ostala borilišta.

Na Evropskim igrama nastupit će i 57 sportista iz BiH, što je naša najbrojnija delegacija koja će nas predstavljati na nekom takmičenju pod okriljem Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta.

- Prelijepo je vidjeti sve zastave naše zemlje na prozorima i balkonima. OKBiH je uradio vrhunski posao u organizaciji učešća bh. delegacije na Evropskim igrama. Nemam nikakve sumnje da će ove Igre biti izuzetno uspješne za BiH. Naš narod zaista je ponosan, jer iako smo mala zemlja, imamo toliko kvaliteta i vrijednosti. Otvorenost prema drugom kroz multikulturalno i multireligijsko okruženje mi zaista pomaže da ovdje mogu voditi tim. Moram biti ozbiljan, a istovremeno otvoren i nasmijan „iz raje“ što bi kod nas rekli – rekao je Branković.

Ivanićeva posjeta motivitajuća

Bh. tim u Bakuu posjetio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a Branković smatra da je njegova posjeta bila motivirajuća za sve bh. predstavnike na ovim Igrama.

- Ivanić je svojom posjetom posjetom ohrabrio i dao elana svima nama da damo maksimum u ostvarivanju vrhunskih rezultata na svim poljima – kazao je Branković.