BIH

Osmanović: Morat ćemo tražiti većinu od sjednice do sjednice!

PARLAMENT FBiH Nakon raspada koalicije, kriza u zakonodavnom organu

E. Trako

14.6.2015

Ostavke četvero ministara Demokratske fronte Reufa Bajrovića, Snježane Soldat, Milana Mandilovića i Aleksandra Remetića u Vladi Federacije BiH i zvanično su potvrdile raspad federalne koalicije, a kako će se sve odraziti na funkcioniranje Parlamenta FBiH, pokazat će sjednica Predstavničkog doma, koja je zakazan već za utorak.    

 Oba doma 

Doduše, bilo je upitno i održavanje ove sjednice, jer su na Kolegiju tog doma poslanici DF-a dovodili u pitanje dnevni red, ali je on na kraju, ipak, usvojen. Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba federalnih poslanika DF-a, za naš list jučer je potvrdio da će oni ubuduće djelovati isključivo kao opozicija. 

- Vlada Federacije nema više podršku DF-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH i to se odnosi na oba doma. Ukoliko dođe neki prijedlog koji je isključivo u kontekstu evropske reformske agende, nešto što je izravno u kontekstu britansko-njemačke inicijative, mi ćemo to podržati. Samo u tom segmentu - rekao je Đonlagić. 

I Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kaže da je neophodno učiniti sve da se provedu ekonomske reforme te smatra da su se “morali uložiti dodatni napori za spas koalicije zbog interesa građana”.  

- Sada smo u poziciji da se traži nova parlamentarna većina i to će, naravno, zahtijevati dodatno vrijeme, trud i napor, a sve je manje vremena za Federaciju i mislim da nepotrebno gubimo vrijeme - smatra Osmanović. 

osmanovic-ismet1mk

Osmanović: Dodatno vrijeme, trud i napor 

Ističe da manjinska Vlada nije dobro rješenje te da to može samo kratkoročno riješiti problem. 

- Ostaviti Parlament da sve vrijeme djeluje na način da od sjednice do sjednice traži većinu za određene zakone nikako nije dobro rješenje. Pitanje ad hoc većine u Parlamentu je kratkoročno i vrlo brzo će biti potrebno formirati parlamentarnu većinu - dodaje Osmanović. 

Konkretno rješenje

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ BiH-HSS-HKDU-HSP dr. Ante Starčević-HSP “Herceg-Bosne”, konstatirajući da u DF-u ne postoji nikakva volja da ostanu dio vlasti, izražava očekivanje da će se “pronaći rješenje na drugoj strani i da će Vlada početi normalno funkcionirati”.

jozo-bagaric100

Bagarić: Ne može se raditi na blef  

- Ukoliko se to ne dogodi, dalje slijedi implikacija glede i ostalih institucija. Sada nam je potrebno konkretno rješenje, koje će imati kontinuitet u radu više nego ikad. Ništa se ne može napraviti radeći na blef i s nekakvim privremenim rješenjima - dodao je Bagarić.  

Građani nemaju vremena na bacanje

Nasir Beganović, predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ocjenjuje dosadašnji rad Federalne vlade neozbiljnim. 

- Ostavke DF-ovih ministara pokazale su da smo bespotrebno izgubili vrijeme, a građani nemaju vremena na bacanje. Vlast izabrana u oktobru do danas ništa nije uradila! To znači da oni bježe od odgovornosti i svjesno su napravili štetu građanima. Sva ta priča o reformskoj agendi, o otvaranju 100.000 radnih mjesta, dokaz su da oni ne mogu ništa uraditi, jer nije se ni počelo s provedbom, očigledno, praznih obećanja - kaže Beganović. 

Nikada nije bila lošija situacija 

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a, u dijagnosticiranju trenutnog političkog stanja u Federaciji rekao je da nikada nije bila lošija situacija otkad postoji veći bh. entitet.  

- Moram istaknuti da je podanički odnos SDA prema HDZ-u uveliko doprinio i raspadu koalicije kao i totalna naivnost DF-a, jer ući u koaliciju s dvije nacionalne političke stranke, koje 25 godina rade protiv interesa građana FBiH, koji su opljačkali i koji su uništili sve što je dobro u FBiH, mislim da nije bio mudar potez - ističe Karajbić.