BIH

AHMETOVIĆ Bakirove riječi zvuče kao prijetnja!

Sukobi u SDA nakon kongresa u Zetri

S. D.

14.6.2015

Nije trebalo proći mnogo vremena da Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, pokaže koliko ga je pogodio istup četvorice poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji su u srijedu jasno poručili da se ograđuju od odgovornosti i poteza koje vuče aktuelno, kako su više puta ponovili, nametnuto rukovodstvo SDA. 

Državni poslanici Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, zbog najave da će se nastaviti boriti za BiH, ali ne po diktatu Izetbegovića, očigledno su navukli bijes čelnika SDA.

Javna poruka 

- Nadam se da neće praviti problem oni koji su izgubili na izborima na Kongresu SDA. Imat ćemo u vidu njihovo ponašanje i nadamo se da neće raditi protiv svoje stranke i BiH - rekao je Izetbegović.

Međutim, Sadik Ahmetović je u prvoj reakciji na ovu Izetbegovićevu izjavu za „Dnevni avaz“ kazao da njemu lično ova Izetbegovićeva poruka liči na prijetnju, jer se njom dovodi u pitanje, kako kaže, "neupitni patriotizam, kako njega tako i njegovih kolega". 

- Izjava predsjednika Izetbegovića mi pomalo liči na prijetnju, što nije karakteristika demokratskih stranaka kakva je do sada bila SDA. Mojim kolegama i meni, koji smo branili Bosnu i stvarali SDA, skretati pažnju na ovakav način je u najmanju ruku nepotrebno. Može se izmjeriti koliko smo dali i za BiH i za stranku. To naši građani i članovi SDA koji nam daju svakodnevnu podršku znaju - kazao je Ahmetović. 

Braniti državu

Uprkos očiglednim pritiscima kojima je već izvrgnuta „odmetnička“ četvorka, Ahmetović kaže da će oni nastaviti još više raditi za SDA i državu BiH. Međutim, kaže da isto kao što znaju šta hoće ostvarivati na putu reformi za bolju državu i bolji život za građane, isto tako znaju šta neće. 

- Nikad nećemo podržati, ma od koga dolazilo, ono što nije interes građana i države BiH, njene evropske budućnosti i boljeg života naših građana. Isto smo tako spremni da zaustavimo njenu razgradnju i truhle kompromise koji se prave zbog ličnih, jaranskih i porodičnih interesa. Moja država je od Save do mora i od Une do Drine - kazao je Ahmetović.   

Osloboditi Nasera Orića! 

Ahmetović je jučer kazao i da od svih nadležnih u BiH očekuje maksimalan angažman na oslobađanju i povratku u zemlju Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, prije nekoliko dana uhapšenog u Švicarskoj. 

- Nadam se da će država BiH svim svojim kapacitetima i brigom koju je imala kada su u pitanju profesor Ejup Ganić i general Jovan Divjak pokazati i upotrijebiti svoje mehanizme da se i komandant odbrane Srebrenice Naser Orić vrati u BiH. Podržavam sve aktivnosti koje vode boračke i druge organizacije i pridružujem se njihovom jasnom i nedvosmislenom stavu da se zaustavi maltretiranje svih onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.