BIH

MAGLAJ Počela 44. internacionalna kulturna manifestacija “Studentsko ljeto”

Manifestaciju čija priča počinje 1964. godine

N. Br.

12.6.2015

U Maglaju se, po 44. put, zaviorila zastava Festivala “Studentsko ljeto”. Srdačno, onako kako to čine više od 40 godina, nešto više od hiljadu Maglajlija, dočekalo je "Studentsko ljeto", kulturnu manifestaciju čija priča počinje 1964. godine. Ono što predstavljalo posebnu ljepotu na otvaranju “Studentskog ljeta” jeste i maskembal koji je organizator, Dom kulture “Edhem Mulabdić”, pripremio za najmlađe stanovnike Maglaja.

Prerušeni u kostime

Oni su i ove godine  prerušeni u kostime omiljenih im likova iz crtanih filmova, princeze, vile, vještice, pčelice, leptiriće, bubamare, policajce I vatrogasce te poznate bh nogomtaše pokazali koliko su maštoviti I kreativni. Vesela I šarena kolona prošetala je ulicama Maglaja, a predvodili su je učenici generacije srednjih i osnovnih škola Amna Muhamedović, Zuhdija Klobodanović, Elmin Pepelar, Marin Masatović, Nejla Hidić I Denis Suljaković, koji su nosili festivalsku zastavu.

“Studentsko ljeto je jedan od sinonima za Maglaj. Presretna sam da smo u ovom teškom vremenu uspjeli da ponovno organizujemo Festival zbog onih koji su to činili ranije, zbog nas sada i zbog onih koji će doći poslije nas”, rekla je na otvaranju direktorica Doma kulture Rašida Muhić.

Podizanje zastave

Čast da ove godine otvori festival “Studentsko ljeto” i podigne festivalsku zastavu pripala je Enveru Softiću, maglajskom muzičaru, koji je decenijama uz Festival.

“Rastao sam, odrastao I danas živim sa Studentskim ljetom”, rekao je Softić svojim sugrađanima. Program je završen spektakularnim vatrometom.

Dio ceremonije otvaranja bio je festival “Malo ljeto” koji ni ove godine nije bio takmičarskog karaktera.

Brojnim Maglajlijama predstavili su se Vahid Mahmutagić, Ajna Kepić, Dalila Huseinbašić, Adin Kujadinović, Anesa Suljaković, Ena Blitović, Mirza Karabegović, Nadira Bajraktarević, Samra Hodžić, Ahmed Spahić, Irma Nalić, grupa “Maglajske kiše”, Behaudin Tutundžić, Alejna Kepić, Ena Nalić, Tarik Alić, Tarik Ridžal, Sara Osmanhodžić, Emina Topovčić, Eman Pašić, Ema Brljak, Iman Terzimehić, Amila Hadžišehić, Melisa Mahmutagić, bend “Albatrosi” Mirhad Mahmić, Tarik Šehović, Faris  Mulaomerović i Eldar Pezer, te plesna grupa “Just dance”.

Maglaj sa svojim festivalom živi više od pet decenija

Priča o “Studentskom ljetu” počela je daleke 1964. godine. Prvih godina, festival je okupljalo instrumentalne sastave iz Zenice, Dervente, Tešnja, Doboja, Zavidovića. Prvi festivali bili su slični gitarijadama, da bi vremeno postali pozornica i odskočna daska mnogima, danas mega poznatim interpretatorima narodne i zabavne muzike, da bi i poslije toliko godina njihovim stopama išli mlađi, na maglajskoj sceni i na maglajskom festivalu, koji zbog svog kvaliteta nosi i prefiks međunarodni. Rijetko koji grad u našoj zemlji se može pohvaliti ovako dugom festivalskom tradicijom, a danas više od 40 godina poslije, svaki Maglajlija će vam se pohvaliti da je nekada bio dio organizacije "Studentskog ljeta".