BIH

OTKRIVAMO Zvizdić gura rođaka za člana UO UIOBiH

Šerif Isović dio familijarnog klana Čampara

Autor:M. AŠČIĆ

13.6.2015

Šerif Isović, nekadašnji direktor u "BH Telecomu" i Fabrici duhana Sarajevo (FDS), uskoro bi na prijedlog bliskog rođaka Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebao biti imenovan za člana Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz reda eksperata, otkriva "Avaz".

Familijarna linija

Riječ je o finansijskoj instituciji koja godišnje kontrolira na desetine milijardi maraka kroz razne prihode i poreze, a kojom bi, između ostalog, familijarni klan Zvizdić - Čampara upravljao preko Isovića, kojeg Zvizdić od dolaska na čelo Vijeća ministara BiH snažno pokušava postaviti na ovu poziciju. 

Zvizdić i Isović usko su povezani rodbinskim vezama, a prema našim saznanjima, djevojačko prezime Zvizdićeve majke je Isović, kao i Rabije Čampare, koja je Zvizdićeva tetka te majka Dubravka Čampare, državnog tužioca, i Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova. 

No, Isović je jučer kazao za naš list da sa Zvizdićem nema ništa te da mu "pojedinci pakuju" od kada su saznali da je izrazio želju da dođe na ovu poziciju.

- Nismo rođaci, čak nismo tri puta u životu kafu popili - kaže Isović, za kojeg brojni članovi SDA, čiji je Isović član Savjeta, tvrde da mu je rečeno da o tome javno nikome ne govori. 

Forsiranje Isovića na ovu poziciju nastavak je nepotizma u režiji familijarnog klana Čampara te radikalnog kruga pod kontrolom predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Zvizdić je samo prije nekoliko dana na poziciju predsjedavajuće Konkurencijskog vijeća BiH imenovao snahu Maidu Čamparu, ujedno suprugu državnog tužioca Čampare, dok je za svog savjetnika imenovao još jednog bliskog rođaka, Suada Zeljkovića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo. 

Ova porodična hobotnica tako je skoro u cijelosti ovladala linijom sigurnosnog, pravosudnog i finansijskog sistema, što pokazuje i shema. Dubravko je državni tužilac za organizirani kriminal i terorizam, Maida nadzire Konkurencijsko vijeće, koje ima veliki utjecaj na tržište i poslovni svijet, a Aljoša je federalni ministar unutrašnjih poslova, koji u svojoj nadležnosti ima i federalnu forenziku. Kao što je poznato, Dubravkova i Aljošina majka Rabija dojučerašnja je alfa i omega sarajevske policije.

Obavještajni sektor 

Uz sve ovo, treba naglasiti da i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), prema zakonu, direktno odgovara predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, odnosno Denisu Zvizdiću, čime je ova hobotnica pokrila i obavještajni sektor, a postavljanjem Isovića na čelo UO UIOBiH kontrolirala bi milijarde KM državnog novca te učestvovala u raspoređivanju prihoda.

Daidža netransparentno trošio državni novac 

Javnosti je, također, ostalo nepoznato, što je godinama vješto skrivano, da je Alija Isović, nekadašnji tehnički direktor Skenderije, Zvizdićev daidža. Isović je bio i predsjednik Upravnog odbora Skenderije, a jedno vrijeme obavljao je i poziciju v. d. direktora. U vrijeme njegovog mandata radnici ove firme krivili su ga za netransparentno trošenje državnog novca te kolaps centra, kojem je prijetilo zatvaranje.