NOGOMET

FENOMENALNA PARTIJA ZMAJEVA Dva Edina pogađala za veliku pobjedu Bosne i Hercegovine protiv Izraela

Kvalifikacije za EURO 2016. godine u Francuskoj

A. TIRO

12.6.2015

94' Kraj utakmice na Bilinom polju. Naša reprezentacija je slavila protiv Izraela rezultatom 3:1, sasvim zasluženo. Tokom svih 90. minuta smo igrali bolje, stvarali više šansi, dok se Izrael branio i iz kontri prijetio našem golu.

Ipak šok se desio u 40. minuti u jeku napada naše selekcije. Nakon jednog kornera, loša intervencija naše odbrane, koju koristi Ben Haim i pogađa za vodstvo od 1:0.

Ipak svega minut kasnije Višća pogađa za izjednačenje na asistenciju Pjanića. U finišu prvog poluvremena Džeko je donio preokret nakon što je pogodio iz jedanaesterca.

U drugom poluvremenu smo gledali mnogo sigurniju utakmicu, kontrolisali smo sredinu terena, a nagrada je stigla u 75. minuti kada je Višća ponovo pogodio za veliko vodstvo i pobjedu od 3:1.

Naša reprezentacija sada ima 8 bodova na svom kontu i samo je jedan bod iza Izraela. Sljedeću utakmicu Zmajevi igraju protiv Belgije.

90' Igra se sudijska nadoknada na Bilinom polju. Naša reprezentacija se nalazi vrlo blizu pobjede. Džeko je pogodio prečku. Kakva majstorija... šteta što nije ovaj šut završio u mreži...

87' Treća i posljednja izmjena u našem timu. Igru napušta Miralem Pjanić, a umjesto njega na terenu je sada Vedad Ibišević.

85' Druga izmjena u našem nacionalnom timu. Senad Lulić napušta igru, a umjesto njega na terenu je Anel Hadžić.

78' Prva izmjena u našoj reprezentaciji. Izet Hajrović će uči u igru u posljednjih 10-tak minuta, a iz igre je izašao dvostruki strijelac Edin Višća, koji je svakako heroj večerašnje utakmice. Velike ovacije za Višću

75' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Kakva utakmica za Edinu Višću... vodimo 3:1... Gori sve u Zenici, Edin Višća je pogodio drugi put večeras. Sjajno je Lulić šutirao sa nekih 20-tak metara, golman Marciano brani, ali na odbijenu loptu je naletio Višća, koji glavom pogađa za 3:1. Totalna ludnica na Bilinom polju.

73' Dobra prilika za našu reprezentaciju. Sviran je prekršaj, a Pjanić je uzeo loptu. Dobar šut iz slobodnjaka, ali lopta je prošla koji metar pored gola Marciana.

69' Nešto bolja igra gostiju u posljednjih 10-tak minuta.

65' Još jedna nezgodna situacija pred golom Begovića, ali Ben Haim je šutirao pored gola. I dalje vodimo 2:1.

60' Opasna situacija ispred gola Izraela. Nakon kornera koji je izveo Medunjanin, Džeko je bio najviši u skoku, ali je nažalost šutirao pored gola.

57' Dobra prilika za Izrael. Nakon greške na sredini terena Spahića, Ben Sahar je dobro šutirao, ali Begović je sjajno odbranio.

55' U ovim trenucima se igra malo smirila. Naši reprezentativci kontrolišu sredinu terena i lagano drže napadače Izraela daleko od gola Begovića.

47' Prelijepa akcija Pjanića i Mujdže, koji je odlično ubacio, ali Lulić je šutirao glavom pored gola. Dobar početak naše reprezentacije u drugom poluvremenu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Zenici. Naša reprezentacija vodi 2:1... Sretno momci do nove pobjede...

45' Glavni sudija na utakmici je označio kraj prvog poluvremena. Rezultat nakon prvog dijela igre je 2:1 za našu selekciju. Potpuno zasluženo vodimo protiv Izraela. Ipak Izrael je poveo u 40. minuti kada je Ben Haim iskoristio nesmotrenost u našoj odbrani i matirao Begovića. Ipak u posljednjim trenucima prvog dijela ekspresan preokret Zmajeva. Prvo je Višća na asistenciju Pjanića savladao Marciana, da bi u sudijskoj nadoknadi prvog dijela Džeko pogodio, nakon što je prethodno Vranješ izborio jedanaesterac.

45' JEDANESETERAC ZA NAŠU SELEKCIJU. Nakon kornera Pjanića, Vranješ je šutirao, ali lopta je pogodila u ruku jednog odbrambenog igrača Izraela.

Džeko je uzeo loptu... GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL siguran je sa bijele tačke naš kapiten... Kakav preokret u finišu prvog poluvremena...

bih25

Trenutak kada je Džeko pogodio za vodstvo naše selekcije

41' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Sve je eksplodiralo u Zenici. Ekspresno izjednačenje naše selekcije. Višća je pogodio sjajno, a Pjanić je odlično asistirao. Konačno smo zabili gol tom Marcianu. Idemo dalje momci po vodstvo

40' GOOOOOOOL Iz ničega smo primili gol, Izrael vodi 1:0, a strijelac je Ben Haim. Šteta... Bolji smo bili tokom prvog poluvremena, ali takav je nogomet...

33' Stopostotna prilika za našu selekciju. Sjajno je Lulić uposlio brzonogog Višću, koji je iz izgledne situacije šutirao umalo pored gola.

31' Prvi udarac u okvir gola Asmira Begovića. Ben Haim je iskoristio nesporazum u našoj odbrani, ali njegov šut je dobro odbranio Begović.

28' Prva opasna situacija ispred našeg gola, Zahavi je dobro šutirao sa nekih 20-tak metara, ali njegov udarac je otišao preko gola. Ovo je bio prvi udarac prema Asmiru Begoviću na susretu.

24' Medunjanin šutira iz svih pozicija. Ovaj put je odlično pucao sa 25 metara, ali je njegov udarac otišao malo pored gola.

20' Pletemo mrežu oko gola Izraela. Sada je u prilici bio Edin Džeko, koji je dobro šutirao nakon dodavanja Višće, ali lopta odlazi pored gola. I dalje je 0:0, ali uz mnogo bolju igru naše reprezentacije

15' Sijeva sa svih strana ispred gola Izraela. Sada je Lulić dobro šutirao sa 20-tak metara, ali opet Marciano brani.

10' Prošlo je desetak minuta u prvom poluvremenu. Mnogo bolja igra naše reprezentacije. Posebno se ističe Višća, koji odličnim prodorima pravi dosta problema odbrani Izraela.

8' Još jedna sjajna prilika za BiH. Lulić je odlično probio po desnoj strani, vratio loptu do Medunjanina, a on fenomenalno šutira, ali golman Marciano je odbranio. Vršimo konstantan pritisak na srednji red Izraela

5' Početak susreta protiče u nešto boljoj igri naše reprezentacije, koja je već dva puta zaprijetila golu Marciana

2' Kakva prilila za našu selekciju. Sjajno se ubacio Višća iz drugog plana, Džeko je propustio loptu do Pjanića, koji je sjajno šutirao, ali je lopta otišla pored gola. Ipak je bio korner za našu reprezentaciju, ali nakon ubačaja Pjanića, Spahić je šutirao glavom pored gola. Sjajan početak naših Zmajeva

1' Utakmica BiH - Izrael je počela. Sretno našim Zmajevima do nove pobjede...

20:38 Igrači i jedne i druge reprezentacije predvođeni sudijama izlaze na teren Bilinog polja. Očekuje se intoniranje nacionalnih himni obje selekcije.

Večeras se na Bilinom polju igra odlučujuća utakmica kada je u pitanju naša nacionalna selekcija i njen put ka EURO-u 2016. godine koji se održava u Francuskoj.

Protivnik našoj reprezentaciji će Izrael, koji nas je u prvom susretu savladao sa ubjedljivih 3:0.

Selekcija Izraela je jedna od rijetkih reprezentacija protiv koje nemamo niti jednu pobjedu. Naime, igrali smo tri susreta protiv Izraela i imamo dva poraza i jedan remi.

Selektor Mehmed Baždarević pred večerašnji susret će imati na raspolaganju mnogo jači tim nego li je bio onaj u Izraelu kada smo poraženi. Treba napomenuti kako će ovo biti prva utakmica na Bilinom polju za novog selektora Baždarevića.

Treba naglasiti kako su tribine Bilinog polja odavno popunjene, tako da će naša reprezentacija imati veliku podršku navijača, koja će nadamo se biti dovoljna da se upišu tri boda na konto naše selekcije.

bilino1

Našoj reprezentaciji u ovom susretu igra samo pobjeda i ukoliko bi slavili imali bi 8 bodova, ali i mnogo lakši raspored od Izraela do kraja kvalifikacija.

Pravdu na večerašnjoj utakmici će dijeliti arbitar iz Francuske Ruddy Buquet.

Sastavi:

BiH: Begović, Mujdža, Spahić, Vranješ, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Medunjanin,Lulić, Višća i Džeko

Izrael: Marciano(G), Ben Haim I, Gershon, Dgani, Ben Harush, Biton(K), Natcho, Zahavi, Yeini, Ben Haim II i Sahar