BIH

Pročitajte precizne podatke o odlascima iz BiH u Siriju

Profesor FPN Vlado Azinović i islamski teolog i publicist Muhamed Jusić uradili analizu

Redakcija

12.6.2015

Atlanska inicijativa objavila je analizu "Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontigent stranih boraca", čiji su autori profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović i islamski teolog i publicist Muhamed Jusić.

Radi se o prvoj detaljnoj analizi u kojoj se precizno iznose detalji odlaska bh. državljana na strano ratište.

U istraživanju se, između ostalog, navodi da su od proljeća 2012. u Siriju ili Irak otišla 192 odrasla državljana i najmanje 25 djece.

A kao jedan od zaključaka ističe se:

- Jasno je da BiH kao država mora imati djelotvorne instrumente i mehanizme za represiju i kriminalizaciju ovog, kao i drugih sigurnosnih izazova.

Međutim, represija i kriminalizacija same ne mogu zaustaviti širenje opasnih ideologija niti odvraćati građane od toga da ih prihvate.

atlantska-incijativa-1

Naslovnica objavljene analize

Neophodno je razviti društvene odgovore na ovakve sigurnosne izazove i napustiti dosadašnji isključivo promatrački pristup.  

Da bi se to postiglo, nužno je ojačati preostale društvene korektive - od porodica, škola i medija, do akademske zajednice i organizacija civilnog društva - kako bi se razvio vidljiv i razumljiv sistem univerzalnih vrijednosti, i na njega oslonjen kontranarativ, kao mogući alat za prevenciju ovakvih društvenih i sigurnosnih izazova.

Vrijednu i značajnu analizu možete u cjelosti pročitati OVDJE