BIH

Novalić: DF ima konstrukcijsku grešku, Aluminij će ići u privatizaciju

Vlada Federacije BiH nije opstala ni stotinu dana od formiranja

RSE

12.6.2015

Ni stotinu dana od formiranja, Vlada Federacije BiH nije opstala. Naime, koalicija koju su činile SDA, HDZ i DF, raspala se. U intervjuu za Radio slobodna Evropa predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je rekao kako nije jendostavno odgovoriti zbog čega se koalicija raspala.

- DF je cijelo vrijeme imao neku konstrukcijsku grešku. Ne znam ja to drukčije definirati. Nešto fali. Mislim da bi njen tvorac trebao otkloniti tu konstrukcijsku grešku, a ona se na nas reflektirala tako što je DF imao prevelike zahtjeve, da bude vlada u Vladi ili opozicija u Vladi, što naravno, nije dovelo do konzistentnog rada Vlade Federacije. Sad, nakon njihove odluke da napuste, mi nismo sasvim sigurni je li to zadnja odluka, je li definitivna. Prije četiri-pet dana bila je odluka da su u Parlamentu opozicija, a u Vladi će raditi. Jučer je bilo obrnuto, da će u Parlamentu dizati ruke za reformske poteze, a da njihovi ministri u Vladi neće raditi, odnosno da se povlače. Uz to je bio i njihov zahtjev da ja smijenim ministre iz Demokratske fronte, ali sam ja stvarno rekao da ih ja nisam niti postavio niti ću ja smjenjivati. Što se tiče mene, oni su zaista dobrodošli, dio koalicije. Vjerujem da će se to ipak stabilizirati i vratiti u normalan rad -rekao je Novalić.

Na pitanje što je sporno u Uredbi Vlade koja reguliše imenovanje upravljačkih struktura u javna preduzeća, Novalić je izjavio Uredba samo podrazumijeva jasno razdvajanje vlasničkih i operativnih prava.

Vlasnička prava, pojansio je, pripadaju Vladi Federacije, a sve drugo, operativne i kontrolne mehanizme obavlja ministarstvo.

- To je to, i tu smo se razišli - rekao je premijer FBiH.

Da nije bilo tako agresivnog DF-a, prisvajanja svega što je vezano za ta preduzeća, istaknuo je, ne bi bilo ni ovakve reakcije.

Kazao je i kako je gotovo pa nevjerojatno da se koalicija raspala zbog Uredbe i zbog nekoliko preduzeća

- Od 53 preduzeća koja su predmet tog posmatranja, vjerujte, 32 su u takvim problemima da ih niko na svijetu ne bi poželio. I mi sad gledamo kako da ih zapakujemo u neku direkciju, kao preduzeća s poteškoćama, da raspišemo međunarodni tender, da dođe neko po švedskom ili njemačkom modelu da to restrukturira i vozi dalje. Naravno, razmišljamo i što ćemo s nekim gubitašima, kao što je Aluminij, pa smo pozvali Svjetsku banku, najvjerovatnije će ići u privatizaciju nakon mišljenja Svjetske banke - kazao je Novalić.

Cijeli intervjuu pogledajte u video prilogu RSE.