BIH

PREMIJER NAJAVIO Struja u FBiH će biti jeftinija za siromašne

Fadil Novalić sa dlegacijom Misije MMF-a

Fena

12.6.2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, s Ronom van Roodenom na čelu, o pitanjima bitnim za eventualni novi aranžman naše zemlje s ovom financijskom institucijom.

Povodom odbijanja Republike Srpske da potpiše Reformsku agendu, premijer Novalić je kazao kako u Federaciji BiH ne postoji niti jedno mišljenje protiv ovog bitnog dokumenta.

- Posebno smo zadovoljni što su u Reformsku agendu ušle sve one glavne stvari za koje smo zainteresirani. No, sada razmatramo stavke iz Agende koje možemo provesti sami i bez dodatnih sredstava - kazao je premijer Novalić.

Govoreći o pravcima tog djelovanja Vlade FBiH, premijer je, uz ostalo, istaknuo namjeru za uvođenje diferenciranih cijena električne energije, čime bi računi bili smanjeni za oko 100.000 najsiromašnijih domaćinstava u FBiH.

Jedna od planiranih mjera odnosi se na racionalizaciju javnog sektora, a uključivala bi smanjenje broja federalnih institucija sa sadašnjih 145 na 110. Razmatra se i mogućnost povećanja iznosa plaća u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće koje podliježu preferencijalnom tretmanu pri plaćanju doprinosa, čime bi se ova pogodnost odnosila na veći broj zaposlenih.

Također, ovo bi moglo biti primijenjeno i na zaposlene u još nekim niskoakumulativnim djelatnostima, kao što su obrtnici, stare zanatlije, pijačni radnici i taksisti.

Federalna vlada priprema i mjere čiji je cilj povećanje broja legalno zaposlenih i smanjivanje tog broja u takozvanoj "sivoj zoni".

Inače, Misija MMF-a boravi u BiH od 10. do 24. juna s ciljem razgovora s domaćim vlastima o mogućem novom aranžmanu koji bi pomogao BiH u rješavanju financijskih potreba i podrške programu strukturalnih reformi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.