BIH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora prihvatiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

KBS podržava inicijativu Velike Britanije

M. Ču.

12.6.2015

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) podržava inicijativu Velike Britanije za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, najgorem zločinu na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. 

- Da bi se ostvario željeni utjecaj i da bi se poslala jasna poruka negatorima genocida, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora prihvatiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja potvrđuje činjenice i jasno identifikuje one koji su odgovorni za genocid nad nedužnim bošnjačkim narodom. Također, ovakvim djelovanjem se mora poslati jasan stav bosanskim Srbima, njihovim političkim predstavnicima, da prepoznaju činjenice, da konačno zaustave politiku negiranja genocida i njihove svakodnevne napore usmjerene protiv suvereniteta i integriteta BiH- istakli su iz KBS-a.

Ističu da su istina i pravda jedini put naprijed u cilju postizanja trajnog mira, stabilnosti i pomirenja. 

- Kao što je to uradila Njemačka nakon Holokausta i Drugog svjetskog rata, Srbija i Srbi u BiH moraju pogledati u stvarnost i prihvatiti je onakvu kakva jeste sa svim svojim posljedicama, priznati zločine počinjene u njihovo ime, a u ime stvaranja velike Srbije kao srpskog nacionalnog cilja. Rezultati agresije i genocida su još uvijek vidljivi i danas u obliku entiteta Republike Srpske, koji je nastao na genocidu, u vidu njihove diskriminatorne politike prema građanima nesrpske nacionalnosti, odnosno prvenstveno Bošnjaka, žrtava genocida - dodali su. 

Reakciju rukovodstva Srbije i bh. entiteta RS koji se bave motivima rezolucije i koji prizivaju politizaciju genocida u Srebrenici smatraju zabrinjavajućom.

- Ove i ovakve vrste izjava kako srbijanskih tako i srpskih zvaničnika su jako zabrinjavajuće u pogledu njihove iskrene namjere i odanosti izgradnji trajnog mira i prosperiteta u regiji, te njihovoj deklarativnoj potpori nezavisnoj, suverenoj i jedinstvenoj državi BiH. Zabrinuti smo da su srbijanski lideri kao i politički predstavnici entiteta RS u BiH nasljednici i provoditelji iste one ideologije koja je i dovela do agresije na BiH i genocida nad bošnjačkim narodom, kao i nasilnog raspada SFR Jugoslavije- pojasnili su iz KBS-a. 

Pozivamo autore rezolucije da budu posvećeni istini i pravdi i da ne podlegnu vanjskim pritiscima onih koji negiraju genocid, da utiču na jezik rezolucije koja bi ublažila odgovornost Srbije i rukovodstva bosanskih Srba za počinjeni genocid.  Zaista je krajnje vrijeme da Ujedinjene nacije jasno prepoznaju genocid u Srebrenici i prozovu one koji su odgovorni da konačno budu izvedeni pred lice pravde kao i da se javno osude svi oni koji negiraju genocid.