GLOBUS

Međunarodni sud pravde šalje istražioce u Izrael i Palestinu

Ispitat će moguće ratne zločine u Gazi

A.U.

12.6.2015

Delegacija Međunarodnog krivičnog suda (ICC) krajem ovog mjeseca poslat će istažioce u Izrael i Palestinu kako bi ispitali da li postoji osnova za punu istragu o ratnim u te dvije zemlje.

Izraelski zvaničnici su uvjereni da neće biti osnova za pokretanje pune istrage jer Palestina još uvijek nije punopravna članica UN-a, ali čini se da ICC-u to neće predstavljati problem.

„Situacija u Palestini neće biti tretirana drugačije od drugih sličnih situacija. Zbog toga, kako je uobičajena praksa, posjetit ćemo region i izvršiti preliminarnu istragu. Suprotno nekim izvještajima, tačan datum posjete još uvijek nije određen“, saopćeno je iz ICC-a, pišu strani mediji. 

Ipak, pod istragom neće biti samo zločini Izraela, već i Hamasa, pošto je Palestina postala članica ICC-a.

U napadu Izraela na Gazu prošlog ljeta ubijeno je 2.100 Palestinaca, većinom civila. Na drugoj strani, ubijena su 72 Izraelca, od čega samo pet su bili civili.

Mnoge međunarodne organizacije su do sada optužile Izrael da je kršio prava i običaje ratovanja napadajući civile, a svjetsku javnost uznemirili su i snimci pojedinih događaja na kojima je vojska ciljala civile.

Jedan takav video prikazuje ubistvo 20-godišnjeg Salema Shamalyja koji je prolazio razrušenim naseljem sa članovima Međunarodnog pokreta solidarnosti.

Izraelski snajper pogodio je nenaoružanog Shamalyja, da bi nedugo potom još jednim hicem „potvrdio“ ubistvo. Video tog ubistva možete pogledati na ovom linku, uz napomenu da se radi o snimku uznemirujućeg sadržaja

Kako je kasnije ispričao bivši vojnik Eran Efrati, koji kaže da je razgovarao sa vojnicima koji su bili tada u Gazi, rukovodstvo vojske naredilo je postavljanje takozvane „ zamišljene crvene linije“. Svako ko bi prešao liniju, koja nije fizički bila obilježena, bio bi ubijen.

Prema njegovim riječima, kod prošlog sukoba u Gazi ta linija bila je puno udaljenija od položaja vojnika nego je to bio ranije običaj, zbog čega je često prelazili civili, a da nisu ni bili svjesni toga.