NOGOMET

DŽEKO ZA AVAZ Protiv Izraela neću dati 100 nego 150 posto!

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine

M. TANOVIĆ

12.6.2015

Ako neko upita na osnovu čega se nadamo preokretu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, možemo odgovoriti s hiljadu razloga, ali realno, jedan od najjačih argumenata na kojima temeljimo naše nade u odlazak u Francusku zove se Edin Džeko.

Bez njega smo u Izraelu bili bezopasni. Kao da nam je nedostajalo pola ekipe, a ne on i još dva-tri pojedinca.

No, sada je tu. Istina, zbog situacije u Mančester sitiju, vjerovatno ne u svom najboljem izdanju, ali u svakom slučaju, Edin je naša snaga, što će, nadajmo se, u petak navečer na Bilinom polju osjetiti i fudbaleri Izraela.

Nisam sretan

Edine, prvo i osnovno, kako zdravlje?

- Dobro. Prekjučer smo malo igrali jedni protiv drugih i bilo je dobro. No, vidi se da odavno nisam igrao svih 90 minuta.

Osjeti se neigranje?

- Pomalo. Svjestan sam toga da nisam u stanju u kakvom sam znao biti, ali sam spreman. I neću dati 100 nego 150 posto od sebe da pobijedimo Izrael.

Kako je na Vas psihički utjecala situacija u Mančester sitiju u finišu sezone, kada ste, čini se, previše nezasluženo sjedili na klupi?

- Nije previše utjecalo. Općenito, dobro sam. To je nešto što je iza mene. Sada mislim samo o reprezentaciji BiH i pobjedi nad Izraelom. To je dobro, što svako od nas, kada dođe na okupljanje, ostavi iza sebe sve i skoncentriše se na ostvarenje zajedničkog cilja. Sve zaboraviš i ideš 100 posto ka utakmici.

Ali, sigurno niste bili sretni.

- Naravno da nisam. Bio sam maksimalno spreman da pomognem ekipi u slučaju potrebe. No, na kraju je najvažnije da smo osvojili drugo mjesto i plasirali se u Ligu prvaka. Sezona je, općenito, bila dosta razočaravajuća. Sljedeća će morati biti bolja.

Gdje ćemo Vas gledati u toj sljedećoj sezoni?

- Iskreno, ne znam. Ne razmišljam o tome, zaista. Sada samo mislim o tome da u petak pobijedimo i da idem na odmor. Ako računamo pripreme za SP i sam nastup u Brazilu, sezona je bila preduga i odigrao sam veoma mnogo utakmica. Prošle godine, praktično, nisam ni imao odmor.

Ponovo ste u centru pažnje. Mediji svakog dana govore da idete u nekoliko različitih klubova?

- Navikao sam na to. Svake godine potpisujem za jedan, pa za drugi, pa za treći klub. Uvijek negdje trebam ići, a da toga, izgleda, ni sam nisam svjestan. Ali, prošle su godine u tim glasinama. Sada se najbolje vidi šta je istina, a šta nije.

Dobra ponuda

Kolike su šanse da ostanete u Mančester sitiju?

- Imam još tri godine ugovora, a o ostalome se još ne razmišlja. Hoće li klub odlučiti da me proda ili će, pak, stići neka dobra ponuda koja bi se meni svidjela... ne znam. Vidjet ćemo.

U redu, u petak je utakmica s Izraelom, mnogi kažu ključna. Kakva su Vaša razmišljanja? Sjećanja na njih nisu nam lijepa, naročito na prošlu utakmicu.

- Prva utakmica, koju smo izgubili sa 0:3, nije pravo mjerilo. Jedva sam je čekao, zaista, ali onda sam se povrijedio. I vi ste, novinari, malo krivi za to...

Zašto?

- Pa, čim je bio spisak, odmah ste počeli pisati o mogućnosti da se povrijedim pa da ostanemo bez napadača. I to se desilo. A možda je, jednostavno, bilo suđeno, da je tako moralo biti... No, na kraju, tih 0:3 bilo je ogromno razočarenje. No, sada idemo s novim trenerom, koji ima mnogo ambicija i strasti za pobjeđivanjem. Siguran sam da ćemo pobijediti i vratiti se u borbu za, makar za sada, treće mjesto.

Kakav je Meša kao šef s aspekta reprezentativca BiH? Možda je malo neprilično porediti ga sa Safetom Sušićem...

- Nisam od onih koji će porediti jednog trenera s drugim, Baždarevića sa Sušićem. Sigurno je da je Pape vodio ekipu do našeg najvećeg uspjeha u historiji. Nismo samo mi, u cijelom tom poduhvatu bio je i on i ne treba ga sada gledati kroz prizmu posljednjih nekoliko utakmica. Sigurno je da je griješio, ali griješili smo i mi.

A Meša?

- Meša je, kao što rekoh, pun ambicija i ima veliku želju za dobrim rezultatom. Počeo je dobro, rad uoči utakmica i sam ishod mečeva protiv Andore i Austrije ulijevaju mnogo nade da ćemo promijeniti stvari. Koliko bih zbog sebe volio da pobijedimo Izrael, toliko bih to volio i zbog njega.

U petak ćemo, pretpostavljam, pobijediti?

- I ja se tome nadam. Bolji smo od Izraela, iza sebe imamo navijače i ogromnu želju i motiv. Ako budemo na svom nivou, ne brinem se.

Daleko smo od predaje

Nakon nastupa u Brazilu i lošeg starta kvalifikacija za Euro 2016., čini se da je u javnosti malo splasnula euforija oko reprezentacije. Nakon onih uvodnih poraza, čini se da je dosta onih koji su u razočarenju počeli okretati leđa reprezentaciji.

- To nije ništa novo. Najbitnije je to što smo mi, fudbaleri, daleko od predaje bez obzira na loš start u kvalifikacijama. Možda neki ne misle tako, ali ja sam uvjeren da još možemo stići popraviti stvar.

Da sam trener, uvijek bih vjerovao u Vedu

Kako vidite situaciju s Vedadom Ibiševićem? U posljednjih nekoliko mjeseci prolazi kroz veoma težak period.

- Iskreno, kao fudbaler, vjerujem da on uvijek može donijeti nešto dobro reprezentaciji bez obzira na to igra li u svom klubu ili ne. To što sjedi na klupi može utjecati na fudbalera, ali i ne mora nužno. Da sam trener, uvijek bih vjerovao u igrača koji je postigao toliko važnih golova za reprezentaciju. Kao napadač koji je često igrao u tandemu s njim, mogu reći da sam ga uvijek smatrao fudbalerom koji može donijeti prevagu. Našu podršku ima, i zbog njega i zbog ekipe nadam se da će proći kroz ovaj period i vratiti se jači. A što se tiče mene, može zaigrati već u petak.