BIH

Dodik: Učinit ćemo sve da zaustavimo priču o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Sastao se sa koalicionim partnerima Markom Pavićem i Petrom Đokićem

G. Dakić

10.6.2015

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a) Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka sa svojim koalicionim partnerima Markom Pavićem i Petrom Đokićem, da će SNSD, DNS i SP učiniti sve da zaustave priču o rezoluciji o genocidu u Srebrenci koja se treba naći pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

Rekao je da je šef poslaničkog kluba SNSD-a i DNS-a u PS BiH Staša Koštarac glasao protiv prijedloga da se ova rezolucija uvrsti na dnevni red, ali da njegov glas nije bio dovoljan.

Dodik je dodao, da je slanje rezolucije na dnevni red mogao zaustaviti Mladen Bosić, ali da to nije želio.

„Iskoristit ćemo sve tehničke i proceduralne mogućnosti da zaustavimo ovakve političke pokušaje, jer genocida u Srebrenci nije bilo. Tamo se desio ogroman zločin, ali ne i genocid“, izjavio je Dodik.

Kazao je da se saosjeća sa boli majki Srebrenice, ali da ne može učiniti ništa povodom krivične prijave koje su one podnijele protiv njega.

„Naravno da ne osjećam bol, kako ga osjećaju one, jer nisam nikoga izgubio u prošlom ratu, ali, očigledno je da smo došli u situaciju da se čim nešto kažete, protiv vas podigne krivična prijava. Ako je to zaista tako, ja ću i dalje nastaviti govoriti, a oni neka podižu krivične prijave“, istakao je Dodik.

Osvrnuo se i na političku situaciju u Republici Srpskoj, tvrdeći da opozicija više nema ni 44, ni 42, ali ni 39 poslanika.

Opozicija je, tvrdi Dodik, spala na 36 poslanika, ali će vladajuća koalicija podržati prijedlog da se na narednom zasjedanju Narodne skupštine RS-a raspravlja o aferi „kupovina narodnih poslanika“.

Saglasan sam sa Željkom Cvijanović i tvrdim da je taj snimak obično smeće, ali, poslanici vladajuće koalicije, prihvatit će da se o tome raspravlja na Narodnoj skupštini i da se svi argumenti stave na stol. Ovdje, za sada, nema nikakvog krivičnog djela, osim nelegalnog prisluškivanja. Ali, o tome trebaju se izjasniti nadležni organi“, zaključio je Dodik. 

Prisutni su istakli da neće podržati reformsku agendu niti privatizaciju Elektroprivrede RS.