VIJESTI

Rezolucija o Srebrenici početkom jula pred Generalnom skupštinom UN-a!

Ambasada Velike Britanije priprema tekst

Autor:A. NUHANOVIĆ

11.6.2015

Rezolucija kojom će 11. juli biti proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida, kako saznaje "Avaz", početkom idućeg mjeseca naći će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN).

Ovo nam je potvrđeno u diplomatskim krugovima Ambasade Velike Britanije, koja i priprema tekst rezolucije povodom 20. godišnjice genocida i sjećanja na 8.372 Srebreničanina koje su tokom jula 1995. ubili pripadnici Vojske i MUP-a RS. U prijedlogu za donošenje rezoluciji, osim Velike Britanije, učestvuju i Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Mračni period

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson (Edward) potvrdio je da Velika Britanija predvodi ove aktivnosti te da je u toku dogovor sa saradnicima o tačnom sadržaju rezolucije. Istakao je i da očekuju da će ovom rezolucijom biti odata počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima koji su patili na svim stranama u ratu, kao i da će ona ohrabriti daljnje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za BiH.

Tačka na ispit

- Ovo je, također, prilika za međunarodnu zajednicu da se osvrne na lekcije iz jednog od najmračnijih trenutaka u historiji UN-a i ponovi našu odlučnost da se angažiramo na sprečavanju genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina - istakao je Ferguson.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", u izjavi za "Avaz" pozdravila je njeno usvajanje, jer rezolucija, kako kaže, ima za cilj spriječiti slična dešavanja u budućnosti. No, ističe da rezolucije treba implementirati, a ne da one, kao do sada, budu mrtvo slovo na papiru.

hatidza-mehmedovic

Foto: Avaz (Mehmedović: Opomena za buduće generacije)

- Ujedinjeni narodi sada trebaju staviti tačku na ispit na kojem su pali 1995. godine i njenim usvajanjem učiniti nešto za žrtve preživjelih. Nama porodicama to neće vratiti ubijene, ali će ta rezolucija opomenuti buduće generacije da znaju šta se desilo i ko je počinio genocid nad Bošnjacima - kaže Mehmedović, ističući da joj je žao što BiH još nema rezoluciju o Srebrenici.

Inicijative za donošenje rezolucija o Srebrenici su u funkciji destabilizacije i daljnjeg udaljavanja naroda u BiH, izjavila je premijerka RS Željka Cvijanović. Ona je rekla i da je rezolucija svojevrsni udar na RS.

- Svi koji su predlagači takvih rezolucija moraju voditi računa kakve će to prilike ili neprilike prouzrokovati u državi na koju se odnose - rekla je Cvijanović.

I Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebao razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Kandić: Politička snaga

Nataša Kandić, bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, kazala je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN-u imalo političku snagu koja otvara prostor za pravnu regulativu, za razliku od nacionalnih deklaracija i rezolucija.

natasa-kandic1

Foto: Avaz (Kandić: Otvoren prostor)

- U ovom trenutku, RS je ljudskija prema žrtvama Srebrenice, ali to nije priznanje sudskih činjenica o genocidu. Ako premijer Srbije Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, Srbija će morati otvoriti pitanje poštovanja sudskih činjenica - zaključuje Kandić.