VIJESTI

POZIVAJU NOVALIĆA DA IH SMIJENI Ministri DF-a više neće dolaziti na sjednice Vlade FBiH!

Održana Press konferencija Demokratske fronte

A. Du

9.6.2015

Ministri Demokratske fronte (DF) u Federalnoj Vladi Reuf Bajrović, Aleksandar Remetić, Milan Mandilović i Snježana Soldat više neće dolaziti na sjednice Vlade FBiH, izjavili su to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su istakli kako još jednom pozivaju premijera Fadila Novalića da ih smijeni, a ukoliko on to ne uradili, najavili su podnošenje ostavki.

Ministar Bajrović je, odgovarajući na pitanje novinara kada će se to desiti rekao da će sve ovisiti od nekih formalno-pravnih poteza, ali je naglasio "strpite se još nekoliko dana".

- Naš pravni tim je savjetovao da još ne otkrivamo detalje naših poteza, ali nećemo jos dugo biti u Vladi. Postoje formalno-pravni razlozi zbog čega u ovom momentu ne možemo podnijeti ostavke - naglasio je Bajrović.

Na upit šta će biti sa reformskom agendom, Bajrović je rakao da će DF podržati sve ono što je u agendi, te da su u vezi s tim danas imali sastanak u njemačkoj ambasadi.

Remetić je rekao da ne postoji ni većina u Parlamentu FBiH "kao rezultat nezakonitosti Fadila Novalića koji izvršava direktne naredbe Bakira Izetbegovića".

Dopredsjednik FBiH, Milan Dunović, inače kadar DF-a na istoj konferencji za novinare je rekao da je danas Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za ocjenu ustalnosti za, kako je rekao, nezakonitu i neustalnu uredbu koju je donijela vlada.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa optužbama SDA na račun DF-a, Bajrović je rekao da Izetbegović treba pročitati današnje saopćenje britanske ambasade u kojem stoji "Magna Carta - vladavina prava, a ne ljudi".

- Vjerujem da će pravac SDA biti da Čoviću isporuči treći entitet - kazao je Bajrović.