BIH

ČOVIĆ PITA KOMŠIĆA Zašto si zašutio?

Reakcija lidera HDZ-a BiH na saopćenje DF-a i pisanje njemačkog lista

S. DEGIRMENDŽIĆ

8.6.2015

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, odbacio je optužbe iz jučerašnjeg saopćenja DF-a na račun njegove stranke, te za "Avaz" kazao da to saopćenje jasno pokazuje da je on bio u pravu “kada je govorio da partnerstvo s tom strankom ne funkcionira”.

- Ispade da svi drugi kadroviraju osim DF-a. A kada je donesena neka uredba koja im uzima taj alat za kadroviranje iz ruku, onda je to propast svijeta ili, kako su rekli, "državni udar" - kaže Čović, dodajući da jedina stvar koja je tačna u saopćenju DF-a jeste ona da FBiH ima manjinsku vladu.

On javno pita Željka Komšića “zašto se ušutio od najavljene provjere poslovanja u javnim preduzećima koju je zajedno s njim prihvatio još u decembru prošle godine”.

- Zašto je Komšić zastao? Je li provjerio da u tim tvrtkama djeluje 90 posto ljudi koji pripadaju DF-u? I danas rade tamo ili u nadzornim odborima ili u upravi. I zbog toga neki odgovornost žele prebaciti na drugi teren - ističe Čović.

Također, kaže da ostaje pri ranijem mišljenju da se, umjesto DF-a, za vlast u FBiH mora tražiti drugi partner, uprkos tome što je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, prošle sedmice kazao da nema smetnji u radu Vlade FBiH.   

- Sigurno ću u ovoj sedmici imati sastanke. U srijedu sam već dogovorio sastanak s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a. Razgovarat ćemo o svemu, pa i o mogućem partnerstvu u vlasti, ali moram prvo čuti njegovo mišljenje o svemu tome - dodaje Čović. 

Komentirajući pisanje njemačkog “Tageszeitunga”, Čović kaže kako je jasno da su komentari nekih stranih medija evidentno u funkciji nekih izvještaja iz BiH. 

- Daj Bože da će posjeta Angele Merkel riješiti naše krize ako smo mi ovako neodgovorni - naveo je Čović i poručio da “ako neko misli da će me zaustaviti u namjeri da gradimo neku bolju BiH kao, primjerice, onakvu kakvu smo vidjeli u subotu, onda se vara”.

Može Izetbegović ublažavati

- Može gospodin Izetbegović to ublažavati i pokušavati tražiti neku formu, ali ja sam rekao što se mene tiče, s ljudima koji se na taj način misle boriti za bolju BiH bojim se da tu više nema sreće, ta partnerstva ne funkcioniraju - kazao je Čović.