BIH

Stipendije za 100 srednjoškolaca i 15 studenata Roma

U školskoj/akademskoj 2015./2016.godini

Autor:Fena

4.6.2015

Predstavnici Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Osman Zukić i Mehmed Agić danas su potpisali ugovor o grantu za stipendiranje 100 učenika srednjih škola i 15 studenata Roma u školskoj/akademskoj 2015./2016.godini.

Fond već deset godina sarađuje s Udruženjem na projektu "S obrazovanjem u budućnost X" koji podrazumijeva stipendiranje učenika Roma i time im otvaraju put ka nesmetanom uključivanju u redovan školski proces.

- Ovo je jubilarna godina projekta i čast nam je što smo uspjeli da kontinuirano podržavamo djecu romske nacionalnosti. Pozivamo i druge nevladine organizacije i udruženja, kao i pojedince, da se uključe i daju podršku da bismo izašli iz tog začaranog kruga i mnoštva stereotipa koji su konstantno prisutni u društvu - kazao je Zukić.

Dodao je da su stereotipi o tome da se Romkinje mlade udaju, da se ne žele školovati netačni, jer statistički podaci pokazuju da su ta djeca zainteresirana za školovanje.

- Od ukupnog broja stipendirane djece, 43 posto su mlade Romkinje koje potvrđuju da nije tačan stereotip da one ne žele da se školuju. Sve to zajedno doprinosi jednom konačnom cilju da u ovom društvu stvorimo uslove i klimu za uključivanje djece  u društvo i koji će doprinijeti njegovom boljem razvoju - naglasio je Zukić.

Godišnje se iz Fonda izdvoji 80.000 američkih dolara za stipendiranje, mjesečna stipendija iznosi 100 KM, a stipendisti mogu aplicirati kod Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

- Efekti ovog projekta daju jako dobre rezultate. Počeli smo sa 60 stipendista, što je bio skroman početak, a danas imamo 130. Prijavljenih je svake godine po 77 , iako neki nisu dobili stipendiju jer nisu ispunjavali kriterije - kazao je Agić i zahvalio Fondu na nesebičnoj pomoći romskoj djeci.

Danas će 134-oro   Roma dobiti stipendije za maj i juni školske 2014./2015.godine.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ danas će raspisati još jedan konkurs za stipendiranje.