KOLUMNE

Prije Papa nego penzija

Komentar dana

Autor:Adnan DŽONLIĆ

4.6.2015

Višegodišnje zezanje između navijača Željezničara i Sarajeva o tome „ko je češći na Koševu, papa ili titula“, ovih dana dobilo je svoju „penzionersku verziju“. 

Izgleda da će papa Franjo prije u BiH nego penzije, trebalo je biti samo pošalica, po čemu su Bosanci u svakoj (ne)prilici poznati. 

Ali, nije. Postalo je zbilja, a da skoro niko nije reagirao. Od isplata svima, prvog u mjesecu, termini su pomjereni na peti, a sad već na osmi dan u mjesecu. Da bude „bezbolnije“, potrudili su se nadležni tako što su isplate uglavnom formalno počinjale petkom, a nastavljale i sedam-osam dana „jer nema dovoljno novca“.

I kakva je utjeha podatak da je već nekoliko mjeseci zaredom najniža 326, a najviša 2.174 KM, kad ovu prvu prima većina penzionera. Uglavnom oni koji su pošteno na pozicijama radnika odradili svaki dan u svojih 35 ili 40 godina staža. Nisu ni sanjali da im mirovina može donijeti sve, samo ne mir. 

Stigla je titula na Koševo, Papa će u subotu stići u BiH, a penzije će „od ponedjeljka“. Kao i pravna država i pravda. A narod, penzioneri pogotovo, šute i trpe. Najsavjesnije platiše komunalija reći će, više za sebe: Ma neka je zdravlja, preživjet će se.

A onda će im preglomazna administracija pojesti još jedan dio njihovog zasluženog novca, baš kao što su im proteklih godina pojeli nekoliko mjesečnih penzija, pa će penzije biti desetog, petnaestog...