BIH

ZENICA Sportsko srce BiH spremno za sljedećih 15 udarnih dana

Događaji od lokalnog do evropskog značaja

D. PAŠALIĆ

2.6.2015

Zenica će narednih petnaestak dana definitivno biti sportsko srce Bosne i Hercegovine, budući da će se u ovim danima održati nekoliko događaja od lokalnog do evropskog značaja. Atletski miting, otvaranje bazena, Evropsko prvenstvo u ragbiju, kvalifikacione utakmice rukometnih i nogometnih "Zmajeva" zasigurno su događaji koji zahtijevaju veliki angažman i ogromnu odgovornost sa svih aspekata.

Tako će sva dosadašnja ulaganja u infrastrukturu koje je vršila Općina, a sada Grad Zenica, u ovim danima dobiti potvrdu da nisu bila uzaludna. Nosilac ili tehnički domaćin svih sportskih događaja koji slijede je Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, a bez obzira koliko organizacija ovih događaja bila zahtjevna, direktor preduzeća Feđa Jovanović kaže da će oni proteći izvanredno i da kao tehnički domaćini mogu odgovoriti svim postavljenim obavezama i zahtjevima.

img-5447

Međunarodni atletski miting

- Završene su sve pripreme oko organizacije mitinga, postavljena je tehnička oprema, iscrtane su nove linije na atletskoj stazi i možemo slobodno kazati da ćemo sa ponosom još jednom ugostiti atletičare iz 16 država. Nadam se da će i naši takmičari koji su ostvarili fantastične rezultate u proteklih desetak dana na domaćem terenu iste ponoviti, pa čak i popraviti. Uvjeren sam da će ih i publika nositi sa tribina, jer je ulaz na atletski miting "Zenica 2015" slobodan - kaže direktor Jovanović.

Pored organizacije ovog događaja, uposlenici preduzeća se užurbano pripremaju i za otvaranje nove sezone na bazenima u Crkvicama, a koji je planiran za petak, 5 .juni, ukoliko se na vrijeme završe svi infrastrukturni radovi.

img-5446

- Radovi i zahvati su obimni i mi planiramo da će biti završeni do petka. Međutim, ukoliko ih ne uspijemo završiti do predviđenog roka, javnost će biti blagovremeno obaviještena o novom terminu početka rada - dodaje Jovanović.

Međutim, poslije ovih događaja za uposlenike preduzeća nema predaha, jer već za vikend slijedi organizacija 7. Evropskog prvenstva, grupa C, koje je istovremeno i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre "Rio 2016." Među 12 reprezentacija koje će nastupiti nalazi se i selekcija Bosne i Hercegovine, koja će se boriti za jedno od četiri prvoplasirana mjesta koja vode u doigravanje za viši rang takmičenja.

- Nakon osvajanja tutule regionalnog prvaka ekipe Čelika, u Zenici, ali i šire, ragbi je dospio na visok nivo interesovanja javnosti. Zbog toga očekujem da će našu ragbi reprezentaciju, koju sačinjavaju većinom igrači Čelika, bodriti veliki broj naših sugrađana u pokušaju da izbore plasman u viši rang takmičenja - optimista je Jovanović.

Rukometna utakmica

Iako pripreme traju već dugo, fokus u narednoj sedmici bit će na organizaciji izuzetno zahtjevnog meča između rukometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Bjelorusije, a koji se igra u četvrtak 11. juna. 

- Nama je Rukometni savez ukazao čast da organizujemo ovu izuzetno bitnu utakmicu, zato moramo sa svih aspekata ovom događaju pristupiti maksimalno ozbiljno. Uvjeren sam da će organizacija proteći i sa sigurnosnog i svakog drugog detalja u najboljem redu, a rukometni "Zmajevi" u Zenici će se okupiti u srijedu. Mi ćemo učiniti sve da se što bolje i ugodnije osjećaju u našem gradu, a tokom priprema boravit će u hotelu "Zenica" - kaže Jovanović i naglašava da prodaja ulaznica za ovaj meč teče jako dobro. Još je jednom pozvao sve zainteresovane da na vrijeme obezbijede ulaznice naročito zbog činjenice što će na ovoj utakmici specijalni gosti biti nogometni "Zmajevi", predvođeni selektorom Mehmedom Baždarevićem.

img-5444

BiH - Izrael

Šlag na tortu svih dešavanja u Zenici u ovih petnaestak dana bit će kvalifikaciona utakmica naših nogometnih "Zmajeva" protiv Izraela, koja je na programu u petak, 12. juna.

- Nadam se da ćemo do tada sve pomenute događaje okončati na najbolji način, da će naši sportisti ostvariti pobjede i da ćemo u petak svi zajedno slaviti veliku pobjedu nad Izraelom. Javno preduzeće, na čijem sam čelu, sa svim svojim kapacitetima učinit će sve da ovi događaji proteknu na zavidnom organizacionom nivou i da sportisti imaju adekvatne uslove da nas sve zajedno obraduju - zaključio je Feđa Jovanović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.