GLOBUS

SIRIJSKI GUANTANAMO "Islamska država" uništila ozloglašeni zatvor Asadovog režima

Jedan od najokrutnijih zatvora na svijetu

A.U.

2.6.2015

Pripadnici takozvane "Islamske države" (IS) uništili su zatvor u Palmiri u koji je porodica Asad smještala sve nepodobne.

Informacija da je ozloglašeni zatvor uništen dočekana je pomiješano među stanovništvom. Neki su sretni što takve ustanove više nema, dok drugi žale za uništenjem mjesta gdje su proljevali krv. Pored zatvora, IS sprovodi kampanju uništavanja drevnih mjesta koje smatraju bogohulnim.

„Uništili su sjećanje na našu patnju, spalili zemlju na kojoj smo proljvali krv dok su nas zatvorski čuvari tukli i mučili. Ne znam kako da se osećam“, rekao je Libijac Ali Abuden, koji je proveo četiri godine u zatvoru u Tadmuru, koji je na zapadu poznata kao Palmira.

Ovaj zatvor je poznat kao "sirijski Guantanamo", a u njemu su sprovođenja teška mučenja. Nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Damaska, te predstavlja nekadašnji vojni kompleks koji je pretvoren u kaznenu ustanovu u koju su zatvarani protivnici režima, simpatizeri Sadama Huseina, Jasera Arafata i članovi prognanog Muslimanskog bratstva. Mogao je da primi 7.000 zatvorenika.

Poznat je po nehumanim uslovima, a oni koji su uspjeli izaći svjedoče da je u ćelijama spavalo i po 150 zatvorenika, koji su dijelili jedno kupatilo. Dnevno su dobivali dva komadića hljba, kašiku marmelade i maslinu. 

Bili su u potpunosti izolovani od svijeta, te su neki od njih tek po izlasku krajem 90-ih godina saznali za velike događaje poput pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a.

Najkrvaviji incident u Tadmuru dogodio se u junu 1980. godine. Tada su pripadnici Muslimanskog bratstva organizovali pokušaj ubistva predsjednika Hafeza Asada, oca sadašnjeg predsjednika Asada.

Atentat je bio neuspješan, a kao kaznu, vojnici su ušli u zatvor i ubili više od 1.000 zatvorenih pripadnika Muslimanskog bratstva.

Organizacija Amnesty International ovaj zatvor stavila je na listu od 10 najokrutnijih na svijetu.