BIH

Dodik: Radojičiću ponuđeno da odlučuje o kadrovskim pitanjima

Predsjednik SNSD-a tvrdi

Srna

2.6.2015

 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je potpredsjedniku SNSD-a Igoru Radojičiću ponudio da bude potpredsjednik partije zadužen isključivo za kadrovska pitanja, s obzirom da je najveći dio njegovih prigovora bio upravo u vezi sa ovim pitanjima.

Dodik je napomenuo da je sa Radojičićem o tome razgovarao juče. "On to još nije prihvatio, vidjećemo da li će, ali nema bolje prilike da mijenjate stanje nego da prihvatite takvu poziciju", naveo je Dodik.

Dodik je za Radio-televiziju Rerpublike Srpske ocijenio da Radojičić nije u pravu za većinu svojih primjedbi i da nije korektan način na koji ih iznosi, ali da "u stranci ne žele da te primjedbe i Radojičić ostanu mimo odlučivanja".

On je napomenuo da je Radojičić veoma jasno rekao da ostaje u SNSD-u, kao i da je na nedavno održanom Saboru SNSD-a aplauzom pozdravljeno jedinstvo stranke.

Dodik je istakao da, što se tiče Radojičića, više nema prostora za bilo kakvu vrstu neizvjesnosti, te da je priča oko njega nepotrebno na dnevnom redu i da previše dugo traje.

Prema njegovim riječima, na jučerašnjem sastanku sa Radojičićem razgovarao je i o imenovanju tehničkog lica u poslaničkom klubu SNSD-a, a dogovoreno je da Radojičić imenuje to lice.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je ranije danas da je razgovarao sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i šefom Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovanom Viškovićem i da je postignut "određeni dogovor".

Opozicija skreće pažnju sa onoga što radi u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da opozicione stranke u RS-u pokušavaju da "slude javnost" stalnom pričom o nekoj novoj skupštinskoj većini, kako bi se manje posmatralo ono što rade u Sarajevu, a u Srpskoj izazvali određeni problemi.

Dodik je napomenuo da je ponašanje opozicionih stranaka u Srpskoj, koje kao vlast na nivou BiH djeluju mimo dogovora sa institucijama Srpske, a često i kontraproduktivno interesima Srpske, njihovo političko opredjeljenje koje je proizašlo iz "poltronstva i prihvaćenog podaništva".

"Kada Bakir Izetbegović izađe sa tezom o BiH kao republici koja će imati pet regija - onda niko ne reaguje, a SDS reaguje svojom partijskom deklaracijom kada mi kažemo da hoćemo samostalnu Srpsku, što govori da su oni u službi jedne politike", istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske istakao da SDS sigurno nije u službi politike Srpske, jer da jeste - bio bi dio zajedničkog dogovora o tome kako osnažiti Srpsku, a ne bi kroz priču o navodnoj stalnoj odbrani Republike Srpske došli u poziciju da na BiH prenesu ogromne nadležnosti.

"To smo gledali, isti su likovi - /Mladen/ Ivanić, /Dragan/ Čavić, /Mladen/ Bosić, /Ognjen/ Tadić... U periodu od 2001. do 2005. godine prenijeli su gotovo 80 nadležnosti na nivo BiH, a svakog dana su se zaklinjali u vjernost Republici Srpskoj", napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. godine nijedna nadležnost nije prenesena, te da narod sada može da vidi - opoziciju koja je nekada i koja bi sada prenosila nadležnosti, ili aktuelnu vlast Srpske koja je pokazala za devet godina da upornošću, izdržljivošću, principijelnim stavom, političkim promišljanjem, okupljanjem i jedinstvom može da očuva Republiku Srpsku.

Govoreći o najavama opozicije u Srpskoj da će tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine o slučaju "snimak", Dodik je rekao da će vladajuća koalicija podržati da se rasprava o tom slučaju nađe na dnevnom redu.

"Tema koju su oni stavili na dnevni red biće podržana od nas, tako da će biti dovoljno glasova za dnevni red. Vidjećemo ko će šta reći na toj sjednici, ali sve zavisi od toga da li će oni koji predlažu tu tačku dnevnog reda na adekvatan način pripremiti materijal dostojan rasprave na jednoj skupštini", rekao je Dodik.

On je dodao da će se vidjeti na koji način opozicija posmatra parlament, odnosno da li je za njih to "zborište i tema za nadvikavanje ili mjesto za ozbiljnu poslaničku i političku raspravu na zadatu temu".

"Mi ćemo se truditi da bude ovo drugo", rekao je Dodik.