NOGOMET

Blatter daje ostavku na mjesto predsjednika FIFA-e!

Prvi put nakon 1998. godine, FIFA će imati drugog predsjednika

A.U. - Fena

2.6.2015

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter kazao je danas da se povlači sa te pozicije, a uskoro će sazvati vanredni kongres na kojem bi trebao biti izabran novi lider te organizacije.

Podsjetimo, prošle sedmice švicarska policija uhapsila je sedam visokih zvaničnika FIFA-e, dok su u drugim akcijama uhapšeni i fuidbalski radnici CONCACAF-a.

Iako Blater nije bio među uhapšenim, suočio se sa nizom kritika, a mnogi sumnjaju i u njegov integritet.

Ipak, uprkos pozivima da se povuče, Blatter je ponovo izabran za predsjednika, najviše zahvaljujući glasovima iz Afrike i Azije.

Nakon reizbora, mnogi fudbalski savezi, naročito iz Evrope i Južne Amerike, izrazili su oštro nezadovoljstvo, dok su neki pozivali i na organizovanje rivalskog Svjetskog prvenstva koje ne bi uključivalo FIFA-u.

- FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želio dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro nogometa. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredni Kongres kako bi izabrali novog predsjednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promjene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvijek najvažnij. Zbog toga sam donio ovu odluku - rekao je Blatter. 

Osim uzimanja mita za davanje organizacije svjetskih prvenstava, ugled FIFA-e ruši i činjenica da su organizovanje SP-a 2022. godine dali Kataru, zemlji za koju mnogi smatraju da praktikuje moderno robovlasništvo. Stopa smrtnosti radnika u toj zemlji izuzetno je visoka, a samo u 2012. i 2013. godini preminulo je 964 radnika iz Nepala, Indije i Bangladeša.

Međunarodna trgovačka konfederacija procjenjuje da će, do trenutka kada se oglasi prva zviždaljka na SP-u 2022. godine, preminuti najmanje 4.000 radnika, većinom zbog iznemoglosti uzrokovane dugim i teškim radom na visokim temperaturama.