BIH

NASTAVLJA SE TRKA ZA VEĆINOM Sutra moguć zahtjev za vanrednu sjednicu NSRS

Ostaje sedam dana za sazivanje zasjedanja

Redakcija

2.6.2015

Igor Radojičić nakon jučerašnje objave da napušta Klub SNSD-a, održao je sastanak sa Miloradom Dodikom i objavio da je postignut određen dogovor. I dalje traje bespoštedna trka Saveza za promjene i aktuelne vlasti za većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Uzavrelo je kao u košnici, ali i dalje se ništa ne zna, tvrdi izvor iz Saveza za promjene. Drugi izvor, također iz opozicije, uvjerava, u pokušajima da Savez za promjene obezbijedi potrebnu većinu za obaranje aktuelne, radi se neprekidno vrlo ozbiljno.

Zvanično se u javnost još ne izlazi sa bilo kakvim informacijama. Iz SNSD-a se prvo pojavila špekulacija da je Dodik Radojičiću ponudio da zamijeni Željku Cvijanović u fotelji premijera, ali je kasnije takva poluinformacija demantovana iz izvora bliskih SNSD-u.

U međuvremenu Igor Radojičić, koji je jučer objavio da je napustio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, na Twitteru 24 sata kasnije objavio je da je održao sastanak sa Miloradom Dodikom i šefom poslaničkog Kluba SNSD-a Radovanom Viškovićem.

Višković je izjavio da je bilo sporno jedno kadrovsko rješenje koje je obustavljeno čim je uočeno da su razlozi zbog kojih se Radojičić buni opravdani. Iako je u ponedjeljak predsjednik SNSD-a rekao da poštuje Radojičićev izbor, ali da nije u pravu.

"Dodik, Višković i ja imali smo dug razgovor. Nije baš bio ugodan, ali smo pokušali spustiti napetost i tražiti rješenja. U tom razgovoru imamo određeni dogovor i vidjet ćemo da li će svako da ispuni svoj dio", objavio je Igor Radojičić na Twitteru.

Radojičić nije otkrio ništa više, a na telefon se nije javljao.

Marko Pavić, koji je u ponedjeljak dobio ponudu Adama Šukala da se Koalicija centra, čije članice su i DNS i Napredna Srpska, prikloni novoj skupštinskoj većini, za televiziju BN je potvrdio da je dobio takvu ponudu, ali da za sada ostaje pri stavovima od ponedjeljka da je vladajuća koalicija čvrsta.

O Šukalovom prijedlogu, ipak će, potvrđuje lider DNS-a, raspravljati najviši organi stranke, najkasnije do 20. juna.

Da je sve i dalje u gustoj magli pretpostavljaju i analitičari. Magla je trenutno najgušća, a postepeno bi mogla da se razrijedi kako se bliži nastavak rada Parlamenta.

Poslanici Saveza za promjene nastavili su i prikupljanje potpisa za sazivanje Posebne sjednice Skupštine o aferi "Papak", koja bi mogla da se održi prije nastavka četvrte redovne koja se očekuje 23. juna i mogla bi da bude prvi pokazatelj ko ima i koliku većinu.

Broj poslanika kojima nezvanično raspolažu oba bloka, i vladajući i opozicioni, mijenja se iz dana u dan, a zahtjev za vanredno zasijedanje Parlamenta mogao bi biti upućen već sutra, nakon čega ostaje sedam dana za njeno sazivanje.