SPORT

EKSKLUZIV VINSENT TAN Oduševljen sam navijačima, ulagat ću u mlade talente!

Milijarder i vlasnik FK Sarajevo, za "Dnevni avaz"

Autor:Razgovarali: Adis MIZDRAK i Admir DRINJAKOVIĆ

2.6.2015

Fenomenalno! Osvojili smo titulu prvaka Premijer lige Bosne i Hercegovine, prvi put nakon osam godina. Tim riječima počeo je ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz" malezijski milijarder i većinski vlasnik Fudbalskog kluba Sarajevo Vinsent Tan (Vincent), nakon što je bordo klub subotnjom pobjedom nad Slobodom (3:1) osvojio šampionsku titulu, peti put u historiji.

Velika strast

Čovjek koji je kroz biznis stekao ogromno bogatstvo koje se procjenjuje na više od 1,6 milijardi maraka mora imati poseban osjećaj za investicije. A jedan u nizu genijalnih poslovnih poteza Malezijac je, očito, povukao 24. decembra 2013. godine, kada je nakon višemjesečnih pregovora s čelnicima koševskog kluba odlučio uzeti u svoje ruke sudbinu tima iz Bosne i Hercegovine i postati većinski vlasnik.

Ulaganje se obostrano isplatilo. Bordo klub oslobodio se milionskih dugova, u Butmiru je počela gradnja trening-kampa po uzoru na evropske velikane, formirana je Akademija FK Sarajevo, tim s Koševa postao je sportska priča broj jedan u BiH i regionu, a nakon dugogodišnjeg posta, u Titovu 38 b počeli su stizati i trofeji (osvojen Kup BiH i prvenstvo).

Nakon što su se slegle emocije, u intervjuu za "Dnevni avaz" Tan je prije odlaska iz Sarajeva pričao o tituli, navijačima, planovima...

Prije svega, hvala Vam za priliku da napravimo ovaj intervju. Kako ste se osjećali u subotu nakon što je FK Sarajevo postao prvak BiH?

- Presretan sam i ponosan. Drago mi je zbog naših fantastičnih navijača koji su sve ove godine bez trofeja bili uz FK Sarajevo. Hvala im od srca na svemu.

 Navijači Sarajeva dočekali su Vas kao heroja. Mnogi su prilazili da se slikaju, uzmu autogram, da Vam čestitaju. Definitivno ste ušli pod kožu svih onih kojima je bordo boja u srcu.

- Oduševili su me navijači. Tokom mog dvodnevnog boravka u Sarajevu vladala je sjajna atmosfera. Na ulici, stadionu, u gradu, prilazili su mi navijači i čestitali. Zaista, impresioniran sam njima. Pokazali su veliku strast prema klubu koji vole.

Otkako ste u decembru 2013. godine stigli u FK Sarajevo, klub se preporodio. Trofeji su ponovo počeli stizati u klupske prostorije u Titovoj 38 b. Koji su naredni planovi?

- Nastavit ćemo s našom strategijom koju smo zacrtali kada sam prvi put investirao u Sarajevo. Vjerujem da će ovakva strategija ojačati klub na duge staze. Tražit ćemo nove načine prihoda, razumno ćemo poslovati, kako klub ne bi upao u finansijske probleme. Nastavit ćemo s ulaganjem u prvi tim, Akademiju FK Sarajevo i trening-kamp u Butmiru.

Božija pomoć

Spomenuli ste Akademiju FK Sarajevo. Poznato je da ste na nju najviše ponosni i da je njeno jačanje Vaš prioritet. Možete li za kraj razgovora reći nekoliko riječi o tom projektu?

- Razvoj mladih talenata od najvećeg je značaja za naš klub. Namjeravamo izgraditi Akademiju koja će imati veliki uspjeh, s Božijom pomoći.

Stigao sa suprugom i sinom

Možete li nam otkriti ko Vam je pravio društvo minulog vikenda u dvodnevnoj posjeti u glavnom gradu BiH?

- Delegaciju je činilo ukupno 15 ljudi. Društvo su mi pravili sin, supruga, menadžer Kardifa Rasel Slejd (Russell Slade) te moji poslovni saradnici.

Ovacije za Amidžu

Čovjek koji u svom vlasništvu ima četiri kluba, Sarajevo, Kardif, Los Anđeles i Kortrijk, minulog vikenda u glavnom gradu BiH dočekan je kao spasilac među navijačima Sarajeva. Prije, tokom i poslije utakmice sa Slobodom, Tan je dočekan s ovacijama, a navijači Sarajeva u redu su čekali da se slikaju s popularnim Amidžom.