BIH

Četiri osobe oštetile Rafineriju Brod za više od šest miliona KM

CJB Doboj

Autor:Srna

2.6.2015

Protiv četiri odgovorna lica u Rafineriji nafte Brod i Agenciji za promet nekretnina iz Banja Luke podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu Doboj zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Rafineriju za oko 6.190.265 KM, a Agenciji omogućili protivpravnu imovinsku korist od 4.838.297 KM.

 Načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Dragan Prodanović rekao je danas na konferenciji za novinare da su ova lica osumnjičena da su u saizvršilaštvu počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Za prvoprijavljeno i drugoprijavljeno lice postoji osnov sumnje da su, kao odgovorna lica u Rafineriji nafte Brod i Agenciji za promet nekretnina iz Banjaluke u avgustu 2009. i februaru 2010. godine zaključili anekse ugovora kojim su ugovorili usluge geodetskih snimanja komunalnih uređaja, iako su znali da Agencija nije osposobljena i nema odobrenje Republičke uprave za geodetske poslove za pruženje ugovorenih usluga.

Na osnovu ispostavljenih faktura, Rafinerija je Agenciji isplatila 473.901 KM, a poslove snimanja je stvarno, po cijeni od 114.613 KM, prema nalogu Agencije iz Banja Luke, izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva, ovlašteno za izvođenje radova.

Na osnovu ispostavljenih faktura kojim je iskazana vrijednost fiktivnih usluga, Agenciji je isplaćeno 229.361 KM.

Trećeprijavljeno lice, koje je obavljalo poslove rukovodioca građevinske službe u Rafineriji, u svojstvu nadzornog organa potpisom je ovjerilo obračune usluga Agencije iz Banja Luke, kao da su stvarno izvršene.

Na ovaj način, tri prijavljena lica su Agenciji pribavila protivpravnu imovinsku korist od 703.263 KM, za koliko je oštećena Rafinerija nafte Brod.

Četvrto lice osumnjičeno je da je kao odgovorno lice u Rafineriji sa drugoprijavljenim, odgovornim licem Agencije za promet nekretnina iz Banjaluke, u julu 2010. godine potpisalo novi aneks ugovora za izvođenje novih geodetskih poslova snimanja komunalnih uređaja.

Na osnovu isplaćenih novčanih sredstava po fakturama koje je Agencija ispostavila za poslove snimanja, a koje je stvarno izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva za manji iznos, kao i na osnovu isplaćenih novčanih sredstava po osnovu faktura kojim je iskazana vrijednost fiktivnih usluga, Rafineriji je pričinjena šteta od 3.879.160 KM, a Agencija je ostvarila protivpravnu imovinsku korist od 2.655.375 KM.

Obračune usluga Agencije iz Banjaluke kao da su stvarno izvršene i u ovom slučaju je potpisom ovjerilo trećeprijavljeno lice.

Navedena tri prijavljena lica su, takođe, u 2010. godini oštetila Rafineriju Brod za 659.587 KM, a za isti iznos Agenciji pribavili protivpravnu imovinsku korist, tako što je prema nalogu odgovornog lica u Rafineriji, Agenciji isplaćen navedeni iznos na ime usluga izrade topografskog plana, a koje je za manji iznos izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva.

Trećeprijavljeno lice je neovlašteno uputilo obaviještenje agenciji kojim se prihvata ponuda za izradu topografskog plana, iako su prijavljeni znali da su navedeni poslovi sastavni dio usluga ranije ugovorenih aneksom ugovora. I u ovom slučaju je trećeprijavljeno lice potpisom ovjerilo obračune usluga Agencije iz Banjaluke, kao da su stvarno izvršene.

Odgovorno lice agencije iz Banjaluke ispostavilo je Rafineriji račun na ime izvedenih radova geodetskog snimanja u kojem je netačno prikazan, odnosno uvećan obim radova koje je stvarno izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva i fakturisalo Agenciji.

Trećeprijavljeno lice je, kao nadzorni organ, potpisalo obračun koji je ispostavila Agencija, iako mu je bilo poznato da fakturisane količine ne odgovaraju stvarnim količinama.

Isto lice je potpisalo i obračun koji je stvarni izvođač radova, preduzeće iz Istočnog Sarajeva, ispostavilo Agenciji i koji sadrži stvarni obim izvedenih radova.

Plaćanjem ispostavljenog računa Rafinerija nafte oštećena je za 820.072 KM, a Agencija je za isti iznos ostvarila protivpravnu imovinsku korist.