BIH

Ko štiti napadače na ekipu Hayata?

MUP ZDK Još se traga za huliganima, policija ne zna o kome se radi

K. Ke. – A. Dž.

2.6.2015

Za huliganima koji su u subotu u Zenici, nakon odigrane nogometne utakmice između Čelika i Željezničara, napali ekipu Hayat TV-a još se traga, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

- Do sada nema nijedne indicije o identitetu napadača, ali se nadamo da će oni uskoro biti otkriveni i uhapšeni - kazala nam je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Lakše ozljede

U subotu su nepoznate osobe s fantomkama na glavi, nedaleko od Željezničke stanice, kamenjem gađale vozilo ekipe Hayata. Dva uposlenika ove televizije zadobila su lakše tjelesne povrede. Većina policijskih snaga bila je u trenutku napada koncentrirana na osiguranje neometanog izlaska autobusa s navijačima Željezničara s Bilinog polja, prema Sarajevu, a ekipa Hayata napadnuta je u drugom dijelu grada.

Kako nam je kazao generalni direktor Hayata Elvir Švrakić, napad su izvela petorica huligana.

- Naša ekipa krenula je u Sarajevo te su stali na pješački prijelaz kako bi građani mogli prijeći ulicu. Tada su huligani prišli vozilu, otvorili vrata i počeli kamenicama udarati naše novinare. Oni su uspjeli pobjeći i obavijestiti policiju, koja je obavila uviđaj. Koliko sam upućen, još ništa se ne zna o napadačima niti vjerujem da će uskoro biti pronađeni - kazao nam je Švrakić.

On je dodao da bi zbog sve češćih napada na novinare širom BiH, a kako bi se spriječili incidenti, policijske snage trebale imati više predostrožnosti.

- Nažalost, u svim državama ima huligana koji to rade, ali tamo gdje ima političkih i vjerskih tenzija policija bi trebala bolje osiguravati ovakve događaje - istakao je Švrakić.

Napad na ekipu Hayata oštro je osudilo i Udruženje „BH novinari“, a kako nam je rekla generalna tajnica Borka Rudić, zbog ovoga, ali i sve češćih napada na novinare, uskoro će inicirati izmjene i dopune Krivičnog zakona u oba entiteta.

- Smatramo da je ovo atak na slobodu novinara. Za ovaj napad odgovoran je NK Čelik, ali i Nogometni savez BiH. Budući da ovo nije prvi napad na novinare na fudbalskim utakmicama, od NSBiH smo tražili da novinarima osigura normalne uvjete za rad – kazala je Rudić.

 Izmjene Zakona

Ističe kako je zabrinjavajuće da ovakvi napadi ne budu okarakterizirani kao krivično djelo, već kao prekršaj.

- Upravo zbog toga ćemo pokrenuti izmjene i dopune Krivičnog zakona u oba entiteta – dodala je Rudić.

Većim kaznama spriječiti napade

Švrakić ističe da će podržati eventualne izmjene Krivičnog zakona te dodaje kako vjeruje da bi one smanjile broj incidenata.

- Kada bi se takav napad tretirao kao krivično djelo, imali bismo veći kaznu, što bi, svakako, doprinijelo manjem broju napada – dodao je Švrakić.