NAUKA

ŽIVI GDJE ŽELIŠ Mikro dom sam će za sebe proizvoditi struju

Ekokapsula firme "Nice Architecs"

(Mi. K.)

2.6.2015

Živjeti u ekološkom domu upravo je otišlo korak dalje. Slovačka firma "Nice Architecs" kreirala je mobilnu kapsulu za život, koja dobiva energiju od vjetra i sunca.

Ideja je da Ekokapsulu mogu položiti bilo gdje na svijetu i da će biti pogodna za život i na udaljenim područjima bez osnovne infrastrukture za stanovanje.

ekokapsula-1

Svaka Ekokapsula se samostalno napaja energijom, zahvaljujući snažnim baterijama te filtracijskom sistemu za vodu. Također je jednostavno premještati kapsulu jer je relativno malena i ima tek nešto više od 11 kvadrata prostora.

No, proizvođači tvrde da je sasvim komforna za život dvoje odraslih. Unutra se nalaze krevet, mala kuhinja, kupaonica te mali radni prostor sa stolom i stolcima. Ima i tekuću vodu, tuševe s toplom vodom, te toalet.

ekokapsula-2

Kapsula ima solarne ćelije, te vjetrenjaču kojima napaja bateriju, a proizvođači tvrde da možete samostalno koristiti ovu futurističku kolibu i do godine dana u pustoši. 

Nije otkriveno još koliko košta jedna takva Ekokapsula, ali prve prednarudžbe najavljuju se već za kraj 2015. godine te isporuka u prvoj polovini 2016. godine, piše porftal "24 sata hr.".