GLOBUS

HOLLYWOODSKA ZVIJEZDA OTIŠLA U RAT Glumio u filmu "Pirati s Kariba", a sada se u Siriji bori protiv ISIL-a

Napustio ugodan život

(Al. Ti.)

2.6.2015

Britanski glumac Michael Enright, poznat po ulozi u filmu 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja', navodno je napustio Hollywood kako bi se uključio u aktivnu borbu protiv ISIL-a u Siriji.

ABC News piše da se Enright pridružio jednoj kurdskoj vojnoj jedinici, a u intervjuu za televizijski kanal Al Aan iz Dubaija on je kazao da se na borbu odlučio nakon što je vidio snimku na kojoj su pripadnici ISIL-a živog spalili jordanskog vojnog pilota, ali i nakon snimki likvidacija američkih novinara.

"Najgore je da je te likvidacije izvršio jedan Englez", rekao je Enright, koji ima prijavljeno prebivalište u Sjedinjenim Državama. Kaže da se osjeća dužnim Americi i da ima potrebu ispraviti nešto što je pošlo po zlu.

michael-1

"Treba ih potpuno zbrisati s lica Zemlje", otvoreno će 51-godišnji Enright. Kaže da je spreman i umrijeti, ako treba. 'Pa nisam tu došao trčati, došao sam se boriti i ako moram umrijeti, onda će biti tako. Nisam se došao ovdje igrati", odlučan je.

Enright navodno nikome od svojih uglednih holivudskih prijatelja nije rekao što je naumio, a da ide u potencijalno smrtonosnu bitku u Siriju nije rekao ni vlastitoj porodici, sve dok nije stigao na ratište. Otamo im je napisao pismo i rekao da ih možda više nikada neće vidjeti.

ABC piše da je glumac tokom svog kratkog boravka s Kurdima naučio mnogo o islamu, a već si je dao i muslimansko ime - sada se zove Mustafa Michael Ali.

Enrightu je ovo prvo vojno iskustvo, a prije odlaska na ratište gotovo da nikada u ruci nije držao nikakvo vatreno oružje.

Osim u Piratima s Kariba, glumio je i u raznim američkim serijama, uključujući Zaboravljeni slučaj, JAG i CSI.