KOLUMNE

Poklon Brisela

Komentar dana

Goran MRKIĆ ([email protected])

2.6.2015

Stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) na snagu poklon je Brisela našoj zemlji, a ne zasluga domaćih političara. 

Zaboravlja se da je aktiviranje ovog sporazuma, kojim BiH prelazi u narednu fazu odnosa sa EU, omogućeno time što je Brisel progledao bh. političarima kroz prste i dozvolio da se presuda „Sejdić - Finci“ implementira tek naknadno.

Sve što se od naših političara tražilo jeste da potpišu neobavezujuću izjavu o spremnosti za reforme i evropske integracije. Sada se postavlja pitanje hoće li stranke na vlasti znati iskoristiti taj poklon. 

Ovaj sporazum postavlja pred BiH niz reformi koje moraju biti provedene. Da bi se to desilo, potrebni su politička volja, hrabrost, znanje, ali i jedinstvo u vladama i parlamentima, barem kada je riječ o pitanjima koja su od općeg interesa. 

Nažalost, mnogo toga nabrojanog ovdje nedostaje. Međustranačke borbe dovele su u pitanje opstanak tek formirane vlade u Federaciji BiH, a parlamentarna većina u RS je pred obaranjem. Državna vlast još nekako i funkcionira, ali je i ona talac dešavanja u entitetima. 

Dobru volju Brisela i pozitivnu atmosferu kreiranu stupanjem SAA na snagu treba iskoristiti kako bi se zemlja dodatno primakla Evropskoj uniji. Ovo je poklon koji moramo iskoristiti na pravi način, odnosno šansa koja se ne smije prokockati. Nadamo se da će vlasti to znati prepoznati i pronaći barem minimum zajedničkog jezika potrebnog za provođenje reformi.