BIH

U pritvorskoj jedinici Suda BiH policija pronašla i oduzela mobitel i karticu sa kojih je Turković prijetio smrću suvlasnici "Avaza"!

Reakcija Tužilaštva KS i Općinskog suda

Autor:M. Aš.

1.6.2015

Nakon što su "Avazovi" advokati 23. aprila podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica i istovremeno dostavili broj mobitela sa kojeg su upućene prijetnje smrću suvlasnici "Avaz roto pressa" Azri Radončić, danas su saopćeni rezultati provedene istrage:

Osnov sumnje

- Poštovani, u vezi sa vašim upitom od 1. 6. 2015. godine koji se odnosi na informaciju da su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u petak vršene određene radnje u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, a u vezi s prijavom o prijetnjama koje je putem SMS poruka osuđeni Zijad Turković slao Azri Radončić, potvrđujemo Vam da su:

Zbog postojanja osnovane sumnje da je Zijad Turković počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. KZFBiH, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, pripadnici MUP-a KS uz prisustvo ovlaštenih zavodskih službenika, izvršili pretres pritvorske jedinice Suda BiH, a u kojoj boravi Zijad Turković.

Naime, postojao je osnov sumnje da se u  ćeliji koju koristi Zijad Turković, nalazi mobilni telefonski aparat sa SIM karticom, a koji je pretresom pronađen i oduzet - kaže se dopisu Tužilaštva Kantona Sarajevo koji potpisuje glasnogovornik Alem Hamzić.

Eksplicitne prijetnje

Inače, Turković je u SMS porukama koje je slao 21. aprila u 22.32 sati, eksplicitno koristio riječi: "Tika, taka... Tika, taka..." u prvoj poruci, a u drugoj je napisao: "...još malo je ostalo. Pokopno društvo".

Također, protiv Zijada Turkovića postoji i krivična prijava zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza" Admiru Aljimiju, koji je bijes zločinačke organizacije na sebe navukao jer je informirao javnost sa suđenja Turkovićevoj grupi pravosnažno osuđenoj na ukupno 95 godina zatvora.