BIH

Filmske projekcije, zanimljivi i edukativni sadržaji svakog dana za najmlađe

Od 12. do 16. juna 12. KID'S Festival u Sarajevu

M. Ču

1.6.2015

Od 12. do 16. juna u Sarajevu (Plato Skenderija& Dom Mladih) pod sloganom “Budućnost kakvu želim” održat će se 12. KID'S Festival, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji koja je upriličena u sali Doma mladih.

Predstavljen je revidirani festivalski koncept te programski detalji dvanaestog izdanja najvećeg dešavanja za djecu i mlade u regiji.

- Nakon decenije odvijanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, KID’S Festival prerasta u međunarodnu festivalsku platformu sa potpuno novim konceptom. Tunis je do sada ugostio dva Kids Fest-a: u oktobru prošle godine u Kartagi, a 26. aprila ove godine na hiljade mališane uživalo je u programu KID'S Festa u pitoresknom gradiću Sidi Bou Said, šireći poruke mira, solidarnosti i tolerancije. Za 28. juni ove godine predviđena je realizacija  KID'S Fest Sofia u kulisama filmskog studija Nu Boyana, jednog od  najvećih filmskih studija u ovom dijelu Evrope- istakla je Susanne Prahl, direktorica KID’S Festivala.

Zvanični početak Festivala obilježit će KID’S parada, koja je ove godine zakazana za 12. juni u 16 sati kod Sebilja odakle će šarena povorka prodefilovati najužim gradskim centrom prema KSC Skenderija. Revidirani festivalski koncept podrazumijeva “vraćanje javnog prostora najmlađima” pa će tako na Platou Skenderija svaki dan od 14 sati mališani uzeti besplatno učešće u bogatom programu koji obiluje zabavnim i edukativnim sadržajima. 

- Internacionalni karakter 12 KID’S Festivala potvrditi će prisustvo velikog broja ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u BiH koji će ovom prilikom predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu. Mališani će svakog dana uživati u tri filmske projekcije, a u sklopu ovogodišnjeg filmskog programa u rotacijskom modusu će biti prikazani filmovi: “Pčelica maja“, “7. patuljak“, “Spužva bob skockani: Spužva na suhom” i “Dječija posla“- istakli su iz direkcije Festivala