BIH

Učenici s drugog sprata skakali na napuhani jastuk

Izvedena pokazna vježba u OŠ „Vrhbosna“

F. N.

1.6.2015

U OŠ „Vrhbosna“ danas je izvedena pokazna vježba evakuisanja učenika u slučaju neke elementarne nepogode koju je organizirao Klub spasavalaca 2000 u saradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Vratnik. 

Učenici su s drugog sprata škole skakali u napuhani jastuk i spuštali se tirolksom žičarom. 

Kako nam je kazao Jadran Ombašić, riječ je o vježbi gdje je prisutan veći broj  unesrećenih. 

vjezba-dvd-vratnik-i-ks-2000-8-ff

- Spuštali smo po pet unesrećenih odjednom i ovo je prvi put da se djeca susreću s ovakvom vježbom. Tražit ćemo saradnju i sa drugim školama, ukoliko budu zainteresirani. Vježba traje sat vremena, a učestvuje 10 učenika – kazao je Ombašić.  

Namik Klino iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik rukovodio je akcijom i kako nam je kazao vježbe su prošle kako je i planirano. 

- Proveli smo amarički sistem evakuacije i to je nešto sasvim novo u BiH. Nije u zakonu i standardnim procedurama ali nam je od velike koristi i treba se više primjenjivati. Prije toga su učenici i uposlenici škole imali predavanja o ovim vježbama – reklao je Klino. 

Direktor škole „Vrhbosna“ Mirsad Lelo, rekao je da je zakonska obaveza da se pokazne vježbe urade svake dvije godine. 

vjezba-dvd-vratnik-i-ks-2000-4-ff

- Na taj način se provjeri znanje učenika i njihova spremnost u slučaju elementarnih nepogoda, pojave požara u zgradi i oko zgrade – rekao je Lelo. 

Učenik devetog razreda Edin Kapetanović kazao nam je da po prvi put  prisustvuje ovakvim vježbama. 

- Požar se može uvijek desiti i treba imati sliku kako to izgleda i znati kako da odreagujemo. Ove vježbe će mi svakako dobro doći – rekao je Kapetanović.