BIH

Iz sastava jednog đaka: Ne želim biti učitelj, jer učitelji imaju malu plaću

Obrazovanje zadnja rupa na svirali

M. H.

31.5.2015

U nedavnom otvorenom pismu pod naslovom „Koliko Vladi ZHK vrijedi obrazovanje?“ predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenika u osnovnim školama Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Vesna Ćorluka upitala je i “do kada će javnost mirno gledati kako Vlada ZHK ruši obrazovanje, temelj svakog društva”.

Istakla je da Vlada štedi novac tako da zakida djecu u osnovnom pravu na kvalitetno obrazovanje, a zaposlenike u školama u svim njihovim pravima, a najviše dostojanstvu struke. Naglasila je i da je obrazovanje za ovu i prethodne vlade u ZHK “samo pijavica na kantonalnom budžetu te zadnja rupa na svirali”.

- Hoće li koga zabrinuti rečenica iz pismene zadaće učenika 4. razreda osnovne škole koji piše o svom budućem zanimanju: „Kada sam bio u prvom razredu, želio sam postati učitelj, ali sam se predomislio. Želim postati pjevač, plesač i glumac, jer učitelji imaju malu plaću pa neću moći kupiti što želim“ - navela je Ćorluka, dodajući da Vlada ZHK krši kolektivni ugovor i zakon, jer budžetskim korisnicima ne uplaćuje doprinose.

Upozorila je i na ukidanje pravilnika o zapošljavanju, čime su širom otvorena vrata nepotizmu i korupciji u osnovnim školama.