GLOBUS

Sjedinjene Američke Države vodeće po konkurentnosti ekonomije

Nova studija švicarskog Centra za istraživanje globalne konkurentnosti

Onasa

30.5.2015

Sjedinjene Američke Države ponovo su zauzele vodeće mjesto na listi najkonkurentnijih ekonomija, navodi se u najnovijoj studiji švicarskog Centra za istraživanje globalne konkurentnosti (IMD).

U studiji se navodi da su SAD dospjele na to mjesto zahvaljujući efikasnosti poslovno-finansijskog sektora, snažnim inovacijama i dobroj infrastrukturi.

Švicarska je ovog puta nazadovala po tom kriterijumu u odnosu na prošlu godinu, tako da se nalazi na četvrtom mjestu, dok su ispred nje Hongkong i Singapur, prenosi B92.

Singapur se održao na drugoj poziciji, a Hongkong se popeo na treće mjesto, zahvaljujući poboljšanju infrastrukture, efikasnosti vlade i uspješnosti preduzeća.

Luksemburg je ovog puta ušao u top deset najkonkurentnijih privreda, dospjevši sa 11. na šesto mjesto.

Ostale zemlje koje figurišu među deset najkonkurentnijih su Kanada, Norveška, Danska, Švedska i Njemačka.

Gubitak konkurentnosti Švicarske stručnjaci ovog Centra objašnjavaju usporavanjem privrednog rasta i izvoza, kao i slabijim rezultatima u turizmu i manjim prilivom stranih investicija.

Skok franka, kako se navodi, negativno je uticao na više pojedinačnih pokazatelja konkurentnosti, pa je Švajcarska u pogledu rizika od seljenja proizvodnje izgubila 34 mjesta na listi.

Sa aspekta investicija u istraživanje i razvoj spustila se 34 mjesta, ulaganja u uslužni sektor 48 mjesta, koliko i po pitanju stabilnosti monetarne politike.

Na list IMD-a se našla i Hrvatska, koja je zauzela 58. mjesto, što je jednu poziciju bolje nego prošle godine.

Osim Hongkonga i Singapura, rezultati za ostale azijske zemlje su mješoviti.

Više njih je zabilježilo pad konkurentnosti ekonomija, kao što je Malezija, Tajland, Indonezija i Japan, koji se spustio šest mjesta, na 27.

U Istočnoj Evropi, ukrajinski konflikt odrazio se i na efikasnost privrede tih zemalja, pa se Rusija, po pitanju konkurentnosti, spustila sedam mjesta na 45. poziciju, a Ukrajina je pala 11 mjesta na 60. poziciju.