BIH

JEAN-RENE RUEZ ZA AVAZ Izvršioce zločina treba progoniti dok su živi!

Bivši glavni haški istražitelj

E. Trako

30.5.2015

Bivši glavni istražitelj suda u Hagu Žan-Rene Ruez (Jean-Rene Ruez) boravio je u Sarajevu kao gost predavač u okviru multimedijalnog projekta „Škola znanja“, čija je tema „Srebrenica - mapiranje genocida i postgenocidno društvo“, a održana je u galeriji „11/07/95“. 

Otkriti istinu

Doprinos ovog francuskog policijskog dužnosnika u otkrivanju istine o genocidu i masovnom istrebljenju Bošnjaka počinjenom u Srebrenici je ogroman. Ruez je bio središnja figura u utvrđivanju činjenica o pogubljenju najmanje 8.372 Bošnjaka u Srebrenici.

- Bilo je teško, ali jedina vodilja mi je bila da mi moramo otkriti istinu koja će poslužiti tužiocima da zločince krivično gone, a da sudije osude odgovorne – kaže Ruez. 

Naš sagovornik je bio svjedok u brojnim procesima čija su svjedočenja bila nerijetko ključna i okosnica u utvrđivanju istine, odnosno donošenju presude. Govoreći o rezultatima rada Tribunala, Ruez smatra da je ispunjen mandat u potpunosti. 

- Kada je riječ o Srebrenici, osnovni mandat vezan za taj predmet i za tu istragu je da se pred lice pravde izvedu oni koji su najodgovorniji. U tom kompletnom dosjeu Tribunal je, sudeći prema rezultatima koje je ostvario, izašao i van okvira onoga što mu jeste bio mandat - naglašava dužnosnik francuske policije. 

Što se tiče trenutne situacije u vezi s procesuiranjem zločinaca, Ruez kaže da se radi na procesuiranju i hapšenju ljudi koji su direktno učestvovali u strašnim ubijanjima. 

- Sada smo prešli na ono što se zove krivično gonjenje svih koji su ubijali. Te „sitne ribe“ treba krivično goniti dok su žive! Oni su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ne smije se zanemariti to što su uradili dok ne stanu svi odreda pred lice pravde. Nekoliko suđenja se već dogodilo, ali ima ih još koja će tek doći na red - dodaje Ruez. 

Vršili pogubljenja

Na pitanje na koga misli, ko su te „sitne ribe“, Ruez odgovara: 

- Kada govorimo o takvim ljudima, još jedna osoba je na slobodi, a tereti se za izvršenje ovakvih djela. Radi se o čovjeku koji je najodgovorniji za smaknuća na farmi Branjevo, to je Gojko Simić. On je bio zapovjednik upravo te jedinice koja je vršila pogubljenja. To je čovjek koji je na slobodi, on je organima gonjenja itekako dobro poznat, kao i Interpolu.