BIH

POTRESI I SVAĐE Kriza se prelijeva i u Parlament FBiH

Koalicioni partneri optužuju se za nezakonitosti

A. DUČIĆ

30.5.2015

Kriza u vezi s konceptom imenovanja u javnim preduzećima, koja je dovela do otvorenog sukoba između koalicionih partnera SDA, HDZ-a i DF-a u Federalnoj vladi, prelila se i u Parlament FBiH. Dok šefovi klubova opozicionih stranaka kritiziraju ponašanje izvršne vlasti, čelnici klubova stranaka koje čine vlast izražavaju ogromnu dozu zabrinutosti za opstanak koalicije.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, druge najjače stranke u FBiH, ističe da se i sada imenovanjem, praktično, paralelnih nadzornih odbora u "Aluminiju" i „Elektroprivredi HZHB" vidi da stranke na vlasti vode "golu borbu za fotelje".

Drugi plan

- Od konstituiranja Vlade izvršna vlast se ničim ozbiljno nije bavila osim raspodjelom izbornog plijena. Odluke koje su bitne za građane i sve ono što su obećali stavljene su u drugi plan. Također, stranke na vlasti pokazuju svu neozbiljnost i neorganiziranost. Suštinski su suprotstavljeni stavovi, ali ne u političkom smislu koliko u podjeli izbornog plijena - rekao je Beganović. 

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Elvir Karajbić kazao je da se aktuelna parlamentarna većina isključivo opredijelila za borbu za fotelje.

- Nije dobro za građane FBiH da Vlada praktično ne funkcionira - kazao je Karajbić.

screenshot-1

S druge stranke, šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić napomenuo je da su posljednji potezi ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Reufa Bajrovića u potpunosti u skladu sa zakonom, dok su "odluke koje su donesene preglasavanjem DF-ovih ministara potpuno nelegalne".

- Očekujem da će koalicioni partneri koji učestvuju s nama u Vladi FBiH shvatiti da je ovo na čemu DF insistira dobro i za njih te da se Vlada treba vratiti u okviru svojih nadležnosti - kazao je Đonlagić.

Podjela resursa

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović cijeni da Vlada FBiH od svog imenovanja do danas još nije uspjela uštimati međusobne odnose.

- Kada je riječ o pitanjima resursa, javnih preduzeća i upravljačkih prava, mogu reći da je bilo očekivano da će nova politička stranka DF imati određene zahtjeve koji idu u pravcu da zadrži veći utjecaj na interesne sfere koje su oni sebi postavili - kazao je Osmanović.

Čavara: Ako ovo ne ide, ide nešto drugo

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, komentirajući krizu u Vladi, rekao je da bi volio da se što prije sinhronizira rad svakog ministra te da svi moraju poštovati određene norme ponašanja.

- Nedopustivo je da član Vlade ne poštuje odluke koje su donesene sukladno Poslovniku o radu. Vjerujem da će ti problemi u dogledno vrijeme biti riješeni. Ako ne bude bilo moguće složiti odnose, onda neka bude po onoj: Ako ide - ide, ako ne ide - onda ide nešto drugo - rekao je Čavara.

Većinu spasili SBiH i BPS

Parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, koju čine SDA, HDZ BiH i DF, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici posvećenoj prijedlogu srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH 2015.-2019. godine doslovno je spasilo šest poslanika iz SBiH i BPS-a!

Zahvaljujući rukama ovih šest poslanika, vladajuće stranke uspjele su jedva namaknuti minimalnih 50 od ukupno 98 glasova kako bi bila usvojena navedena strategija. Ukupno 18 prisutnih poslanika SBB-a i SDP-a iz principijelnih razloga, ali i zbog brojnih manjkavosti strategije, bilo je protiv, odnosno suzdržani. Iz klubova SBB-a i SDP-a jučer su kritizirali vladajuće stranke zbog sazivanja sjednice Doma smo zbog jedne tačke dnevnog reda, odnosno poljoprivredne strategije, koja je Domu upućena bez obavljene javne rasprave.