BIH

Ivanić: Vlast RS-a ima instrumente ucjena i kupovine poslanika

Predsjednik Partije demokratskog progresa

Redakcija

30.5.2015

U Bijeljini je u toku sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP), kojoj prisustvuje i lider stranke Mladen Ivanić. Odgovarajući na pitanja novinara, Ivanić je kratko prokomentarisao i jučerašnji sastanak lidera opozicionih stranaka Saveza za promjene, na kojem je zaključeno da uskoro mora doći do promjena u skupštinskoj većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), kao i u Vladi.

- Jučerašnji sastanak je početak ozbiljnog posla u kojem se pokazuje odlučnost partija u Savezu za promjene da uđe u proces formiranja drugačije skupštinske većine. Stvari u RS-u ne idu dobro, vidljivo je da vlast zavisi od dva poslanika, koja su kupljena i mi ćemo vrlo brzo tražiti vanrednu sjednicu NSRS, na kojoj ćemo vidjeti ko je od poslanika iz opozicije, te ko je od poslanika iz vladajuće garniture protiv kupovine poslanika, a ko podržava jedan takav koncept - rekao je Ivanić.

Dodao je da je Savez ušao u ozbiljan posao i da se on sigurno neće završiti preko noći, te da ne misli da ga je moguće realizovati brzo, jer vlast ima instrumente ucjena, kupovine poslanika, kao što smo uostalom i vidjeli.

- Ovaj proces je počeo i on će se završiti pozitivno po nas iz Saveza za promjene u to sam uvjeren - istakao je Ivanić, javila je Televizija BN.

- Dodikove optužbe da se Savez približio vlastima Federacije BiH su smiješne, bez ijednog ozbiljnog argumenta. Ništa nije urađeno na štetu RS-a. Partije iz RS-a se pokazuju kao veoma aktivne u institucijama BiH i čuvaju sadašnji ustavni sistem. Ako je išta uspjeh što smo napravili, onda je to što nema priča o Ustavu i ako išta može ugroziti RS, onda je to promjena Ustava. Za razliku od nas, SNSD je pristajao na promjene Ustava - podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- RS je sa Savezom za promjene sigurna, čvrsta i stabilna, a Dodik bi trebao da kaže šta se dešava sa “Boskom”, “Balkan Investment bankom”, “Bobar banokom”, a ne da skreće pažnju na nešto što ne postoji. To je njegova taktika koja već postaje dosadna - zaključio je Ivanić.